pondělí 3. listopadu 2008

Vzpomínáte si na Paulsonův plán?


Kdo by si nevzpomněl. 19.září představil ministr financí Henry Paulson svůj sedmsetmiliardový plán na záchranu finančního sektoru. Plán byl od začátku velmi špatně postavený a v podstatě nekontrolovatelný, nicméně Paulson zdůrazňoval, že je třeba spěchat bez ohledu na potenciální plýtvání, protože jinak se americký finanční sektor rozloží.

Plán se nakonec podařilo schválit 3.října, spolu s přílepky zatěžujícími federální rozpočet další téměř stovkou miliard dolarů.
Vzpomínáte si, jak se s plánem spěchalo? Dnes uběhl přesně měsíc od schválení plánu a s výkupem aktiv se ani nezačalo. A vypada to, že celý plán vyšumí do ztracena. Fed spolu s ministerstvem financí totiž místo toho začaly používat cílené kapitálové investice, přesně jak předtím mnozí navrhovali.

Abychom byli k Paulsonově plánu spravedliví, je třeba říci, že samotné oznámení plánu mohlo hrozící krizi odvrátit a bez Paulsonova emotivního projevu by se finanční sektor skutečně rozložil. Vzhledem k tomu, že historie je neopakovatelná, pravdu se už nedozvíme. Na druhou stranu je také pravda, že příslibem vládního plánu Paulson de facto zablokoval jakékoliv tržní řešení - protože každá ohrožená banka si uvědomila, že obchod se státem bude mnohem sladší než kdyby začala vyjednávat se vstupem soukromého investora.

Kvůli tomu také nyní vláda nemá na vybranou a musí bankám pomoci - zatlačila totiž sama sebe do kouta. Vládní kapitálové investice nejsou zdaleka ideálním řešením, ale lepší možnost vláda v ruce pravděpodobně nemá. Proti původnímu uspěchanému plánu je to pokrok, ale pořád je to jednooké řešení, které je mezi slepými králem.

Žádné komentáře:

Okomentovat