úterý 25. listopadu 2008

Rocking the boat


Ministr financí Henry Paulson mění svá rozhodnutí téměř ze dne na den.

V září emotivně vysvětlil, že kapitálové trhy nutně potřebují finanční pomoc, která bude probíhat prostřednictvím výkupu problémových aktiv (TARP). Poté, co Kongres balíček v dramatickém projednávání schválil, se chvíli nic nedělo. Následoval postupný ústup od TARPu, načež se ministerstvo financí společně s Fedem přiklonilo k přímým finančním investicím. Paulson následně oznámil, že poskytování pomoci prostřednictvím přebírání problémových aktiv již není aktuální a že již nebude žádat Konres o uvolnění druhé poloviny finančních prostředků z programu TARP.
V posledních dvou dnech ale Paulson opět převrátil všechna předchozí rozhodnutí na hlavu. V neděli ministerstvo financí společně s Fedem schválil bailout Citibank pomocí komplikovaného plánu zahrnujícího zajištění aktiv - takže manipulace s aktivy jsou opět na stole. A nyní opět zvažuje požádat Kongres o zbylých 350 miliard dolarů z programu TARP.

Velká část volatility na akciových trzích je v posledních měsících způsobena obrosvkou nejistotou ohledně politických rozhodnutí. A Paulson jen přispívá k dalšímu rozkývávání lodi. Vláda, která by měla být v současnosti ostrovem stability, se chová přesně opačně.

Žádné komentáře:

Okomentovat