úterý 25. listopadu 2008

Ekonomický citát pro dnešní den: Lawrence Summers

All financial crises end – and when they end, they end in ways that create spectacular opportunity.
Lawrence Summers, 28.října 2008

2 komentáře:

  1. Dobrý den,

    omlouvám se, asi jsem nepochopil motivaci k publikaci tohoto citátu -- snaha povzbudit svět upadající do bezbřehého pesimismu? :-)

    Ono je to totiž poměrně triviální tvrzení. _Všechno_ jednou skončí a _každá_ změna přináší nové možnosti, podle své velikosti tu \"spektakulárnější\", tu obvyklejší. Neboli říká se tu \"ekonomická krize se neliší od jiných jevů nebo stavů světa\". To ale všichni vědí, nebo ne?

    Omlouvám se, pokud můj komentář působí dojmem, že citát ironizuji, nejsem ekonom a možná nedoceňuji význam takového (pro nezasvěcené do očí bijícího) tvrzení v rámci komunity, která je nyní soustředěna na rozbor _negativních_ důsledků krize. Ptám se vážně -- citujete právě proto, že máte pocit, že už bylo neracionálního pesimismu příliš? Že houpačka od předkrizového optimismu by se zase měla k optimismu vracet?

    Díky za vysvětlení,

    Elvis

    OdpovědětVymazat
  2. Elvis: Mate pravdu, ze citat je v podstate trivialni. Neslo mi ale ani tak o ten \'iracionalni pesimismus\' (i kdyz sam patrim spise k optimistictejsi casti nazoroveho spektra), ale spis o to, ze je dobre, ze se najdou lidi, kteri uz dohlednou dale - do doby az krize pomine, ekonomika se zbavi spousty stare zateze a zase se rozjede.

    Citat jsem postnul hlavne proto, ze Summers miri na vysokou pozici ve vladni administrative. Je prijemne, ze tam jdou lide s takovymi nazory.

    OdpovědětVymazat