středa 26. listopadu 2008

Christina Romer, Lawrence Summers, Timothy Geithner, Peter Orszag


Aktualizováno 26.11.2008, 18:10 Obamův ekonomický tým září hvězdnými jmény. Detailně se o tom rozepisovat nemusím, protože to už udělal Ondřej Schneider na svém blogu na iHned.

Já jen dodám některé detaily. O Larrym Summersovi se dlouze debatovalo jako o potenciálním ministru financí. Nakonec byl zdánlivě "uklizen" na méně významnou pozici šéfa National Economic Council, tedy úřadu, který má hlavně koordinovat vládní hospodářskou politiku se soukromým sektorem a je hlavně prakticky zaměřený.
Vzápětí se ale o Summersovi začalo spekulovat jako o nástupci Bena Bernankeho na pozici šéfa Fedu, což by řadu věcí vysvětlovalo.

Stále také čekáme na to, jakou pozici získá Austan Goolsbee.

Rovněž se zdá, že Barack Obama svůj ekonomický tým sestavuje velmi pragmaticky, s klidným svědomím obětoval svoji rétoriku o nutnosti změny a vybírá i lidi, kteří se radikálním demokratům nemusí líbit. Když posedlý kritik současné vlády Paul Krugman včera napsal o bailoutu Citigroup: "Je neuvěřitelné, kolik škod dokážou tihle zoufalci [myšleno současná administrativa] napáchat před tím, než odejdou,", zřejmě si neuvědomil, že jedním ze strůjců tohoto plánu byl právě Timothy Geithner (coby současný šéf newyorského Fedu), kterého si Obama vybral za svého ministra financí.

Důležité bude teď hlavně to, jak bude tahle skupina hvězd schopná spolupracovat. Výběr samotný ale vypadá dobře a Obama si zaslouží pochvalu.

Update: Na pozici pro Austana Goolsbeeho už nečekáme. Bude členem CEA a zároveň personálním šéfem nového poradního výboru pro stabilizaci finančních trhů a řešení současné recese. Výbor bude vedený Paulem Volckerem.

Ačkoliv vytvoření nového výboru je pro Obamu cestou, jak řešit přetlak talentu mezi jeho poradci a kandidáty na místa v administrativě, vytváření nových institucí vytváří riziko překrývání sfér zodpovědnosti. Proč by se řešením krize nemohl zabývat Council of Economic Advisors? Je to implicitně jeho náplní práce.

Žádné komentáře:

Okomentovat