středa 5. listopadu 2008

Když v datech vidíte víc, než v nich je


Volatilita na akciových trzích je v posledních měsících v porovnání s předchozími roky obrovská. Akciové indexy skáčou nahoru a dolu a extrakce cenotvorných informací z tržních dat je mimořádně obtížná.

Přesto to některým lidem nebrání, aby v jednodenních pohybech viděli dopady dlouhodobých faktorů. Předáváme slovo článku na serveru Finmag, který se zabývá vlivem politických událostí, v tomto případě amerických prezidentských voleb, na akciové kurzy.

Navzdory všeobecně zakořeněnému názoru, podle něhož Wall Street přeje spíše Republikánům, kteří jsou považováni za větší zastánce volného trhu, akcie ve volební den, který skončil triumfem Obamy a Demokratů, posilovaly.

Je úžasné, že trhy se tuto informaci rozhodly do akciových kurzů zapracovat právě v den voleb (a před ukončením hlasování), ačkoliv o volbách věděly měsíce dopředu a přinejmenším několik posledních týdnů byla pozice obou kandidátů zřejmá. Jak přesně souvisí první část citovaného tvrzení s druhým, je záhadou.

Kromě volání po změně se v těchto výsledcích očividně odrazilo i končící období nejistoty spojené s volbami.

Opět stejná situace - obchodování skončilo před ukončením hlasování a o tom, že volby budou 4.listopadu, věděli všichni dávno. Navíc 5.listopadu trhy opět výrazně oslabily - stejným logickým postupem můžeme zřejmě vydedukovat, že se volební nejistota zázračným způsobem vrátila do hry.

Ale pojďme dále - článek pokračuje historickou analýzou.

Statistiky ostatně ukazují, že pro finanční trhy bývá vítězství Demokratů od volby Franklina D. Roosevelta po zvolení Billa Clintona prezidentem pozitivní zprávou. Jak upozorňuje Bloomberg, od roku 1928 vzrostl v případě šesti voleb, kdy Demokraté dobyli Bílý dům, během roku v průměru o 9,3 %. Pouze v roce 1976, kdy se stal prezidentem USA Jimmy Carter, S&P 500 poklesl. To ale platí pro zmíněné roční období. Od roku 1932 S&P 500 v případě vítězství Demokratů první měsíc index v průměru ztrácel 0,9 %.

V případě pěti z šesti nově zvolených Republikánů tento indikátor během roku ztrácel. Celkově přitom S&P 500 v průměru přišel o 4,3 %.

Jsou tyhle výsledky spojené s tím, jakou zprávou je pro trhy zvolení Demokrata nebo Republikána, nebo spíše s tím, v jaké situaci kdo Unii přebírá? Například S&P 500 poklesl v prvním roce Bushovy vlády zhruba o 15%. Při vší kritice ke končícímu prezidentovi je zřejmé, že za tohle asi nemohl. Kauzalita prezentovaná v článku je opravdu dosti mlhavá.

Velká část krátkodobých pohybů tržních cen je způsobená obrovskou množinou faktorů, o kterých mnoho nevíme. Usuzovat z jednodenního pohybu trhu v takto volatilní ekonomice na tak nečitelný faktor jako jsou volby je v podstatě vyprávěním pohádek. Klidně bychom vymysleli stejně věrohodnou pohádku, kdyby se akciové trhy pohnuly opačným směrem. Přesto některým lidem nevadí, aby vydávali pohádky za seriózně znějící analýzy.

1 komentář:

  1. Asi jde o velmi bohatého člověka, který si může dovolit i blbosti.

    OdpovědětVymazat