pátek 21. listopadu 2008

Překoná Zimbabwe Maďarsko?


Před měsícem dosáhla inflace v Zimbabwe 531 miliard procent. Dnes už jsme na roční míře inflace ve výši 516 trilionů procent - k takovému závěru dospěl Cato Institute na základě vývoje měnového kurzu a tržních cen.

Problémem měření jsou samozřejmě nevěrohodné oficiální statistiky a obtížná dostupnost zboží. Vláda se sice snaží regulovat ceny v obchodech, ale to jen vede k tomu, že v obchodech není nic k dostání a zboží se obchoduje na černém trhu.
Pokud mají ale v Cato Institute pravdu, Zimbabwe by se zařadila na druhé místo historických tabulek - překonala by hyperinflaci v Jugoslávii z roku 1994 a před sebou by měla již jen Maďarsko.

Procentuální vyjádření růstu cen při takových hyperinflacích už nedává vůbec žádnou představu o tom, jak rychle ceny vlastně rostou. Názornější je tedy zřejmě uvést, že ceny v Maďarsku se v roce 1946 zdvojnásobovaly každých 15 hodin. V Zimbabwe na to zatím potřebují 31 hodin, ale Maďarsku se rychle přibližují.

Ačkoliv za hyperinflaci může zimbabwská centrální banka, její guvernér Gideon Gono žádnou zodpovědnost necítí a vinu dává "skupině sobeckých a neúnavných spekulantů a podvodníků peroucích špinavé peníze". Na spekulanty se zkrátka dá svalit cokoliv.

1 komentář:

  1. Ona opravdu mohla být i větší inflace než je ta současná zimbabwská??? :-)

    OdpovědětVymazat