středa 12. listopadu 2008

Diskriminace banánů


Evropská unie se rozhoupala a po dvaceti letech zrušila velkou část předpisů týkajících se povinných tvarů prodávaného ovoce a zeleniny. Normy tak například přestanou existovat u lískových oříšků, hrášku, pórku, špenátu, melounů nebo čekanky.
Přesto další předpisy zůstaly na nátlak některých členských států zachovány. Nadále tak platí tvarové diskriminace třeba u jahod, kiwi, nebo salátu. Nevhodně tvarované kusy se nyní konečně smějí prodávat koncovým spotřebitelům, musí být však speciálně označeny. Zbytečné náklady na třídění tak zůstávají v platnosti.

Nejhůře dopadly banány, pro ně zůstávají tvarová pravidla v platnosti v původním znění.

Nutno však podotknout, že za zrušení absurdních pravidel můžeme poděkovat právě Evropské komisi. Členské státy totiž paradoxně na svém zasedání zrušení většinově odmítly. Kvůli složitému systému hlasování však nebyla většina dostatečně velká a zrušení, navržené Evropskou komisí, platí.

Dá se na webu Evropské unie dohledat, jak který stát v konkrétním případě hlasoval?

1 komentář:

  1. Na webu (http://ec.europa.eu...cmo/index.htm) ještě včerejší zápis není, optal jsem se tedy v Bruseli.

    A ano, ODS/ČR hlasovala spolu s Francií, Itálií, Španělskem a dalšími pronárody PROTI návrhu komise na odstranění regulace.

    Mimochodem, těch zbývajících 10 položek, u kterých imbecilní předpisy zůstávají platné, představuje 75 procent objemu obchodu s ovocem a zeleninou v EU.

    OdpovědětVymazat