úterý 11. listopadu 2008

Nový Nový úděl? Ještě větší, než jsme čekali?


Barack Obama ještě nenastoupil do úřadu, ale o podobu jeho hospodářské politiky se bojuje už nyní. Zastánci expanzivního státu vytáhli do boje v čele s Paulem Krugmanem, který argumentuje, proč stát musí začít ve velkém utrácet.

Krugman porovnává dnešní situaci s Velkou depresí a tvrdí, že by se měl Barack Obama poučit zejména z údajně velké Rooseveltovy chyby, že jeho Nový úděl nebyl dostatečně fiskálně expanzivní.
Proč nebyl dostatečně fiskálně expanzivní? Vždyť přece vytvořil (často umělé) veřejné projekty, které zaměstnaly mnoho milionů nezaměstnaných. Jenže celá expanze výdajů byla pokryta obrovským růstem daní - nejvyšší daňová sazba vvzrostla z 25% na stěží uvěřitelných 79% a daně rostly naprosto všem lidem, včetně těch nejchudších.

Co tedy navrhuje Krugman? Ignorovat rozpočtovou zodpovědnost a utrácet na dluh. A nazývá to "nezbytnou odvahou", kterou Obama musí mít.

Moje [Krugmanova] rada pro Obamův tým zní: Zjistěte, kolik pomoci by ekonomika mohla potřebovat, a pak přidejte 50%.

To zní jako vaření z pohádky Byl jednou jeden král, ne rada seriózního ekonoma. I kdyby náhodou chtěl Obama prosadit masivní projekty ve stylu Nového údělu, kde na ně vezme pracovní sílu? V roce 1932 byla nezaměstnanost téměř 25%, dnes je na 6,5% (pro porovnání, v Eurozóně je 7,5%). Nebo už se Krugman těší na to, že bude bez práce čtvrtina pracovní síly?

Doufejme, že větší vliv než Krugman budou mít na Obamu rozumější ekonomové jako jeho poradce Austan Goolsbee.

2 komentáře: