středa 12. listopadu 2008

Summersův bumerang


Lawrence Summers už to má zase rozlité. Barack Obama o něm uvažuje jako o možném ministru financí. Přestože je Summers trochu svérázný, kvalifikaci k tomu má - ministra financí dělal už za Clintona. Napříč politickým spektrem proti němu nejsou velké odborné výhrady.

Přesto je jeho nominace nejistá. Kdo ji může zhatit? Feministky.
Summersovi se jako bumerang vrací jeho poznámka o tom, že rozdíly v rozptylu matematických schopností mezi muži a ženami do určité míry vysvětlují převahu mužů ve vědě. Zatímco průměrné schopnosti jsou mezi pohlavími nerozlišitelné, větší rozptyl u mužů způsobuje, že převažují na obou koncích spektra - jak na dolním, tak na horním. Podrobněji jsem to rozebíral tady. A čím jdeme dále od průměru (oběma směry), tím se rozdíly zvětšují.

Summersova nevinná poznámka byla zkušeně zkreslena nejrůznějšími feministickými a "genderově korektními" hnutími, která potom vložila Summersovi do úst, že si myslí, že ženy jsou hloupější než muži. Vyvolaná vlna nevole byla i jednou z příčin, proč Summers opustil místo prezidenta Harvardu.

A nyní možná bude Summers platit podruhé. Obamovým hlavním motivem kampaně byla Změna (s velkým Z) a genderové spolky, které jsou na demokraty často úzce napojené, se toho nyní chytají [tady a tady nebo tady].

Podlehne Obama hned na začátku genderové ideologii?

Žádné komentáře:

Okomentovat