středa 7. února 2007

Kouzlo vizualizace

Obrázek je za tisíc slov. A dobrá vizualizační metoda jakbysmet. Pokud nevíte, jaký vizuální prostředek použít, stačí se podívat na periodickou tabulku vizualizačních metod. Určitě si vyberete (stačí podržet kurzor nad daným názvem prvku).

V tabulce se dostalo i na ekonomii - zbyly na ni dvě místa mezi vizualizačními lanthanoidy a aktinoidy. Sd je graf nabídky a poptávky (supply and demand diagram) a Ed je Edgeworthův diagram (Edgeworth box). Jinak různými manažerskými diagramy se to v tabulce jen hemží - protože tam je názornost na prvním místě.

Hezké, graficky nenáročné diagramy s občas zajímavými myšlenkami prezentuje blog Indexed - pár čar namalovaných na linkované kartičce tvoří někdy triviální, jindy vtipnou a jindy zase daleko hlubší úvahu nad smyslem čehokoliv.

Jak se dají propojit takové myšlenky z Indexed s chytlavou grafikou, ukazuje také krátký film Le Grand Content od Clemense Koglera. Le Grand Content je asi trošku hyperbola, protože obsah není v podstatě žádný - nebo alespoň žádný takový, který by se dal nějak uchopit. Je to jen proud myšlenek a souvislostí bez cíle vytvořit celek - přesto krásný sledovat a neustále si všímat nových a nových vizuálních prvků. Jako vychytaná powerpointová prezentace v rámci nesmyslného projektu. Tady je.

1 komentář:

  1. i kdyz obecne zcela souhlasim s uvodni vetou, a myslim, ze i to video ma svoje kouzlo .. tak obrazky, co ma na blogu Jessica mi pripadaji vetsinou dost mimo .. :(

    OdpovědětVymazat