čtvrtek 8. února 2007

Pravděpodobnostní budík

Chodite všude pozdě? Vstáváte na poslední chvíli? A zkoušeli jste si posunout hodinky o několik minut vpřed, abyste přišli nebo vstali včas? A že to nefunguje?

Nemůžete se divit. Posunutí hodinek nemůže na vašem chování nic změnit. Pokud uvažujete racionálně, zakalkulujete posunutí hodinek do časového plánu a přijdete zase na poslední chvíli.

Ale existuje řešení. Pokud byste věděli jen přibližně, kolik je hodin, vyrazili byste raději dříve - aby se nestalo, že už bylo opravdu příliš pozdě. A přesně tohle řeší pravděpodobnostní hodiny. Neřeknou vám, kolik je přesně hodin - jen kolik je přibližně. A protože taky ve skutečnosti může být více, než ukazují, raději si uděláte časovou rezervu a přijdete včas.

Pravděpodobnostní hodiny prý ještě nemají zabudovaný budík, ale jakmile ho mít budou, okamžitě je sháním. Ja totiž taky chodím všude na poslední chvilku. A se vstáváním to často není jinak. ;-)

1 komentář:

  1. Přesně takové hodinky jsem vymyslel asi před rokem. Ale neměl jsem možnost je sestrojit. Ty moje byly ještě trochu lepší. No zkusím to ještě nějak propracovat a někde je udat:)

    OdpovědětVymazat