neděle 25. února 2007

Minimální mzda a pařížská předměstí

Ségolène Royal je prezidentskou kandidátkou francouzské socialistické strany. Prezidentské volby budou ve Francii za dva měsíce a souboj dvou hlavních kandidátů, Ségolène Royal a Nicolase Sarkozyho, nabírají na obrátkách.

Royal nedávno představila svou vizi rozvoje Francie. Mimo jiné navrhuje zvýšit minimální mzdu na 1500 euro měsíčně.

Když potom mluvila o loňských a předloňských nepokojích z předměstí trpících vysokou nezaměstnaností zejména mezi mladými lidmi, kteří jsou potomky přistěhovalců, mají často nízké vzdělání a práci získávají velmi obtížně, emocionálně pronesla: "Pro děti z těchto předměstí chci to samé, co pro své děti!"

Chudáci její děti. Pokud Royal navrhuje další zvyšování minimální mzdy, měla by si zároveň uvědomit, co je hlavním negativním dopadem minimální mzdy - a sice že zabraňuje získání práce zejména lidem s nízkou kvalifikací a schopnostmi, tedy těm, jejichž odpovídající mzda by byla nižší než stanovená minimální mzda, a proto je nikdo za příliš vysoko nastavenou minimální mzdu nezaměstná.

Ekonomická teorie ukazuje, a potvrzuje se to i v praxi, že pro mladé lidi, kteří opustí školu velmi brzy, je výhodné, pokud mohou získat první zaměstnání i třeba za poměrně nízkou mzdu. V prvním zaměstnaní se zapracují, získají zkušenosti a další práce se jim hledá již mnohem jednodušeji - a díky praxi již také získají vyšší mzdu. Je to lepší, než kdyby seděli doma a nedělali nic.

Vysoká laťka minimální mzdy spolehlivě zajistí, že takové lidi nikdo nezaměstná, protože po devíti letech školní docházky bez jakékoliv praktické zkušenosti nemají zaměstnavateli co nabídnout. Pokud je přínos jejich práce nižší než minimální mzda, tak mohou na práci rovnou zapomenout.

Vzhledem k tomu, že takových nekvalifikovaných lidí je na francouzských předměstích vysoké procento, je navrhované zvyšování minimální mzdy spolehlivou cestou, jak ponechat tyto mladé lidi svému osudu - a koledovat si o další a další nepokoje.

Projev Ségolène Royal byl plný dalších perel, takže pokračování příště.

Žádné komentáře:

Okomentovat