úterý 6. února 2007

Dýcháme vzduch, který vydechl Caesar při svém posledním hlesnutí?

"I ty, Brute?" A vydechl navždy. Je možné, abychom dýchali molekuly vzduchu, které Caesar vydechnul při této poslední větě? Tipněte si, jak často asi vdechnete molekulu vzduchu z Caesarova posledního vydechnutí? Aspoň jednou za život? Nebo vůbec není šance?

Správná odpověď je, že při každém vdechnutí jsou to řádově jednotky molekul, alespoň podle výpočtů amerického fyzika Lawrence Krausse. Jeden nádech znamená vdechnutí (a vydechnutí) zhruba 10^22 molekul vzduchu. Atmosféra obsahuje řádově 10^43 molekul, takže molekuly z Ceasarova posledního vdechnutí jsou ve vzduchu rozmístěny s pravděpodobností zhruba 10^(-22) (evidentně je tam nějaké drobné řádové zaokrouhlení). No ale vzhledem k těm 10^22 molekulám na jeden nádech to znamená, že každým nádechem řádově jednotky těch Caesarových molekul vdechujeme.

Podmínkou je samozřejmě rovnoměrné rozptýlení molekul z Caesarova vydechnutí v atmosféře po celém světě. Krauss ale spočítal, že k tomu postačí maximálně několik století.

Taky si ty Ceasarovy molekuly úplně živě představujete? :-)

Zdroj: Science World

2 komentáře:

  1. Kromě Casearova dechu dýcháme veškeré prdy hrošíků liberijských, krknutí Adolfa Hitlera a další nechutnosti. O pití vody a potravě mám mluvit také? ;)

    Co takle více zapřemýšlet. Ať už je závěr jistě jakkoliv matematicky měřitelný, nebo dokázatelný, tak defakto je nepoužitelný a zbytečný. Parazitních jevů a chybový faktor je v takové převaze, že je závěr naprosto iracionální.

    Jsem si jist, že na šikovném podání nějakých pseudovědeckých závěrů by se dala postavit celá filosofie... Ale PROČ?
    Zabývejme se raději něčím \"podstatnějším\". Přemýšlením.

    OdpovědětVymazat
  2. Chci pouze reagovat na Vaše slova, že se máme zabývat něčím podstatnějším a máme přemýšlet. Možná si zrovna toto neumíte představit vy, ale něco podobného téměř stejného jsme právě dostali za domácí úkol. Potom je takovýto článek pro mě a mé spolužáky nadmíru potřebný. S pozdravem Misellik

    OdpovědětVymazat