sobota 3. února 2007

Bonovo pokrytectví nezná mezí

Nedávno jsem zmiňoval, jak se Bono snaží agitovat u vlád rozvinutých zemí, aby navýšily rozvojovou pomoc třetímu světu. Chtěl až 50 miliard dolarů ročně navíc. Jak se zdá, káže vodu, ale pije víno.

Měl jsem zato, že Bono těmito (ekonomicky zcela nesmyslnými) návrhy jen ukazuje, že zatímco spolu s U2 vytvořili výbornou pop-rockovou skupinu, ekonomii prostě nerozumí. Ale jak to tak vypadá, ekonomicky to Bonovi myslí více než dobře, alespoň když jde o vlastní finance.

Dnešní New York Times přinášejí dlouhý článek o tom, jak se hvězdy showbusinessu snaží daňově optimalizovat své příjmy z autorských honorářů. Hitem posledních let je Nizozemí, které neuvaluje žádné daně na příjmy z autorských honorářů. A kdo si v loňském roce zaregistroval firmu v Nizozemí a přelil do ní své hudební portfolio? Ano, U2.

Zatímco u většiny firem to nepřekvapí, prostě se jen snaží maximalizovat zisk a nijak se tím netají, u U2 je to trochu jiné. Bono se snaží U2 profilovat do pozice ochránce chudých a velkého zastánce rozvojových zemí. Proto je u něj nanejvýš pokrytecké, že zatímco se snaží přemlouvat vlády USA a zemí EU k utrácení více peněz z daňových výnosů na rozvojovou pomoc, sám se placení daní vyhýbá, jak jen může.

Irsko, ve kterém U2 sídlí, totiž ještě letos rovněž neuplatňovalo žádné daňové zatížení na autorské honoráře. To se má od příštího roku změnit. U2 tak neváhali, a okamžitě své obchodní aktivity přestěhovali. A daňová zátěž z autorských honorářů tak bude stále nulová.

Takže - až zase budete Bona poslouchat, jak říká, že je třeba utrácet více našich daní na rozvojovou pomoc, zbystřete. Nejenže má Bono zajištěny díky zkrouceným zákonům na ochranu autorských práv příjmy z nahrávek ještě 50-90 let (podle typu honoráře) po své smrti. Ještě se elegantně vyhýbá přispět svými daněmi na pomoc, kterou tak prosazuje. Káže vodu, ale pije víno.

2 komentáře:

  1. Kriticku cast som ochotny zobrat.
    Ale zaroven sa pytam: Dava Bono resp. U2 nieco zo svojich nezdanenych penazi na pomoc potrebnym? Alebo venuje(u) svoj cas (v ktorom by sa mohol(li) valat na plazi, v kluboch alebo zarabat dalsie nezdanene peniaze) na projekty, ktore su svojou podstatou altruisticke?
    Ak je odpoved na ktorukolvek z dvoch otazok ano, tak by som povedal, ze pravdepodobne robi aj tak viac ako drviva vacsina ludi, ktori si vsak nasli dalsi dovod na nicnerobenie. \"Kto chce, hlada sposoby, kto nechce, hlada dovody.\"

    OdpovědětVymazat
  2. Sergio Spotolucci4. února 2007 v 11:01

    Taky bych byl s kritikou opatrnejsi. Ty dve veci spolu nesouviseji tak tesne, jak se zda. Spis mi vadi, ze to, co Bono chce pro chude zeme, je takove reseni nereseni. Respektive neni to k nicemu, pokud se v nich nezmeni celkovy pristup k zivotu. Muzeme tam lejt miliardy a nechtit je zpatky, ale co z toho? budou porad chudy.

    OdpovědětVymazat