pátek 9. února 2007

Cenová regulace a nedostatek potravin ve Venezuele

Nedávno jsem psal o tom, jak je Venezuela nastartovaná k tomu, vydat se zimbabwskou cestou. Netrvalo pár dní a už tu máme zprávy o tom, že ve venezuelských obchodech chybí základní potraviny.

Venezuelská vláda začala regulovat ceny, aby, podle svých vlastních slov, "zabránila spekulantům nehorázně vydělávat na základních potravinách". Pod pohrůžkou vysokých trestů přikázala supermarketům, aby prodávaly cukr a maso za administrativní ceny, které jsou výrazně nižší než ceny tržní.

Reakce byla okamžitá - část obchodníků nařízení nerespektovala, jiní prostě stáhli zboží z obchodů a vrhli ho na černý trh, kde se ceny rázem vyšplhaly výše než kde byly před spuštěním regulace. Zboží v obchodech začalo být nedostatek. Vláda prohlásila, že si na porušování administrativních nařízení došlápne a navíc začne dovážet hovězí z Bolívie. Rovněž chce dovážet fazole, olej, kuřecí maso a soju.

Hugo Chávez vede zemi přesně k tomu socialismu, který známe z dřívějších dob u nás - kdy administrativně stanovené ceny vedly k nedostatku zboží a podpultovému prodeji. Nepochopil, že cenová regulace vede naopak k růstu cen - za regulované ceny nikdo nebude chtít prodávat, zatímco ceny na černém trhu budou muset absorbovat přirážku za riziko spojené s nelegálním prodejem. Dovoz ze zahraničí bude muset vláda subvencovat ze státních prostředků, čímž jen plýtvá penězi.

Sledujeme tak další krok na venezuelské cestě do záhuby.

4 komentáře:

  1. To bych chtěl vidět ty supermarkety ve Venezuele!!! To jsi se asi spletl, ne?

    OdpovědětVymazat
  2. Nespletl. Venezuela není zase až tak zaostalá země, alespoň při pobřeží ne. Ve velkých městech jako Caracas, Merida, Barcelona, Puerto la Cruz nebo Ciudad Guayana normálně fungují obchodní centra.

    OdpovědětVymazat
  3. Jak by se Venezuela neměla řítit do záhuby, když se Chávez radí s Fidelem? Kdo jiný by mu mohl fundovaně poradit jak zruinovat zemi? Zkušenost je nepřenositelná...

    OdpovědětVymazat
  4. To známe taky z Chile za Alienda. Ale dnes už taky víme kdo nedostatek zboží organizoval a následně pomohl k moci Pinočetovi.

    OdpovědětVymazat