pátek 2. února 2007

Stephen Colbert a Wikipedia

Citujete z Wikipedie důležitou věc? Nedělejte to, nebo si informace ověřte.

Stephen Colbert se stal v posledních letech jednou z velkých televizních celebrit v USA. Jeho večerní show The Colbert Report, ve které si hraje na zapřísáhlého republikána, fanaticky oddaného prezidentu Bushovi a Kristovi, se v krátké době stala hitem. Parodie je to místy až drsná a Colbert se nezastaví prakticky před ničím. Přitom se staví do pozice zastánce bigotních názorů, které působí naprosto neuvěřitelně směšně. Obvykle je za tím ale něco hlubšího.

Pro mě nejzábavnější část show je pravidelný skeč zvaný The Word. V něm si pokaždé vezme (většinou politicky) kontroverzní pojem a během pár minut ho rozebere. Neméně kontroverzně. Prostě Colbertovsky. Posuďte sami z kopií z YouTube: nacisti (o zoufalých Bushových preferencích v průzkumech veřejného mínění), Gayové, gayové, gayové, Šťastný konec (o válce v Iráku), Zkušenost (o Henrym Kissingerovi), Ekumenická církev, nebo Cerrado! (o imigrantech). Případně se můžete podívat, jak probíhala de- a re-monopolizace amerického telekomunikačního sektoru.

Posledním slovem v sérii The Word byl Wikilobbying. Colbert si vzal Wikipedii na mušku už několikrát - zejména kvůli tomu, jak se v poslední době rozmohlo citování Wikipedie jako autoritativního zdroje, ačkoliv údaje na Wikipedii mohou být velmi rychle měněny a nemusí být zrovna pravdivé (zejména ožehavé informace mohou být terčem častých pozměňovacích útoků). V loňském roce Colbert zadefinoval pojem Wikialita - když se informace na Wikipedii stane tak autoritativní, až se promění v realitu - a vyzval diváky, aby do článku o slonech připsali, že se populace slonů v poslední době ztrojnásobila. Vzápětí se to na Wikipedii i objevilo.

Tato věta byla z Wikipedie po čase zase odstraněna, ale v lednu se tam objevila znova, tentokrát ve znění "Díky práci Stephena Colberta se za posledních deset let populace slonů ztrojnásobila." A nyní si Colbert vzal na mušku i informace, které v poslední době prosákly do tisku, a sice že Microsoft si platil bloggera editujícího Wikipedii, aby upravil články na Wikipedii ve prospěch Microsoftu. Microsoft se bránil tvrzením, že má zato, že předchozí verze byla psaná někým na objednávku IBM.

Colbert se svým typickým humorem okamžitě vyzval diváky, aby změnili údaje u hesla realita na Z reality se stala komodita. Netrvalo ani několik desítek vteřin, a stránka byla opravdu změněna.

Správci Wikipedie v tomto případě rychle zaeragovali, ale přesto to krásně ukazuje, jak zranitelný takový projekt je. Ačkoliv je Wikipedia bezesporu obrovským agregátorem vědomostí, není ji možné brát za autoritativní zdroj, zejména v ožehavých a aktuálních otázkách. Nikdy nevíte, kdo tam ty informace vložil. Colbert alespoň výrazně přispěl k diskusi o tom, jakým způsobem udělat Wikipedii spolehlivější - ale to bude běh na dlouho trať.

Žádné komentáře:

Okomentovat