pondělí 26. února 2007

Oskarová noc

V Chicagu sněží a polovina Ameriky kouká na udílení Oskarů. A dopadlo to poněkud překvapivě - cenu za nejlepší film nezískali favorizovaní Babel nebo Little Miss Sunshine, ale The Departed (v Čechách pod názvem Skrytá identita) režiséra Martina Scorseseho. Scorsese vyhrál i Oskara za nejlepší režii.

Porota se možná Scorsesemu chtěla odvděčit i za to, že byl na nejlepší režii nominován už pětkrát a nikdy nevyhrál. Akčně laděné snímky jako The Departed většinou moc nevyhrávají. Mně osobně se film líbil, Leonardo DiCaprio, Matt Damon a hlavně Jack Nicholson hrají skvěle, ale že by film byl na Oskara, to bych si netipnul.

Pro fanoušky The Departed může být zajímavé to, že už se chystá pokračování. Nevím, jestli je to dobrá nebo špatná zpráva, protože pokračování filmu, ve kterém se prakticky všichni hlavní hrdinové na konci pozabíjejí, bude poněkud problematické...

Oskara za nejlepší dokumentární film vyhrál Al Goreův film The Inconvenient Truth (Nepohodlná pravda) režiséra Davise Guggenheima. Hollywood si asi kupuje odpustky, protože Inconvenient Truth spíš patří do kategorie propagandy než dokumentu (bez ohledu na ušlechtilost záměru). Film zároveň získal ještě Oskara za nejlepší píseň.

No a pro ty, které letošní oceněné filmy nepotěší, připravil server Rotten Tomatoes žebříček všech filmů, které vyhrály Oskara za nejlepší snímek, seřazených od nejhoršího k nejlepšímu.

Vůbec ne špatně si vedl Miloš Forman, který sklidil dvanácté a patnácté místo za Přelet nad kukaččím hnízdem a Amadea. No a celkový vítěz? Potěšili mě, byl to jeden z mých favoritů ... Don Corleone a Kmotr.

1 komentář:

  1. Ze neco vyhral film The Departed me udivuje. Je to sice dobre natocene, lidi z Bostonu si to pochvaluji, protoze to tam poznavaji, ale stale je to remake jednoho asijskeho filmu. A jeste nanestesti ho davali jako film ve Student Agency, takze jsem byl hodne nastvany, kdyz jsem to zjistil v pulce filmu:-).

    A na pokracovani jsem fakt zvedavy, podle me to nejde:-).

    OdpovědětVymazat