čtvrtek 2. září 2010

Dark Age of (Macro)economics


Výrok Paula Krugmana o tom, že se současná ekonomie nachází v "temných dobách" (Dark Age of Macroeconomics), dnes zná téměř každý ekonom. Původním podnětem pro vznik tohoto výroku byla chybná argumentace Eugena Famy, který se snažil zdůvodnit neefektivitu vládních výdajů údajnou účetní identitou mezi úsporami a investicemi (S = I), aniž by si uvědomil, že se nejedná o účetní identitu, ale rovnovážnou podmínku. Krugman však označení Dark Age of Macroeconomics vztáhl v podstatě na celou moderní makroekonomii, se speciální důrazem na makroekonomii spadající do "Chicago School". Řada dalších ekonomů a médií pak tento citát přejala jako Krugmanovu básnickou licenci.

Paul Krugman však není originálním autorem tohoto slovního spojení. Ba co více, v původním významu byla tato slova použita pro kritiku keynesiánské školy.
Původním autorem spojení "Dark Age of Economics" byl Frank Knight, jedna z vůdčích osobností katedry ekonomie na University of Chicago ve 20.-50.letech 20.století (mimo jiné autor konceptu Knightian uncertainty).

Knight byl nevybíravým kritikem širokého spektra ekonomických teorií, včetně některých konceptů zapadajících do ekonomického proudu Chicago School. V roce 1950 pak na kongresu American Economic Association pronesl na adresu keynesiánské ekonomie následující slova:

Poslední 'nová ekonomie', a podle mého nejspíše ta nejhorší (kvůli klamné doktríně a škodlivým důsledkům), je ta spuštěná Johnem Maynardem Keynesem, který v průběhu celé dekády uspěl v tom, aby přenesl ekonomické myšlení zpět do dob temna (carrying economics to the dark age). V poslední době je tato vlna novátorství naštěstí úspěšně na ústupu.

Slova, která původně použil neoklasický ekonom o keynesiánské makroekonomii, tak teď používá keynesiánec o makroekonomii postavené z velké části na neoklasických základech.

3 komentáře:

  1. Strašne rád čítam Vaše články. Dúfam, že vo fundovaných komentároch budete pokračovať i naďalej ... :)

    OdpovědětVymazat
  2. Úsporya investice jsou účetní identitou, pokud jimi míníme realizované úspory a investice; úplně jinak tomu je, hovoříme-li o zamýšlených úsporách a investicích. :-) Aby ale Famův argument měl platnost, musel by se týkat právě zamýšlených úspor a investic.

    Pak bych ještě doplnil, že Knight mluvil o \"dark age of economics\", a nikoliv \"macroeconomics\", páč v té době makro a mikro ještě nebylo tak ostře odlišováno, jako dnes.

    OdpovědětVymazat
  3. ad 1. odstavec: Ano, máš pravdu, měl jsem to napsat přesněji - v dané diskusi šlo o zamýšlené úspory a investice.

    ad 2. odstavec - proto (macro)economics s makrem v závorce :-)

    OdpovědětVymazat