sobota 11. září 2010

Kolik bude na konci roku činit instalovaný výkon solárních elektráren


To by v tento okamžik rád věděl každý, protože od toho se budou odvíjet náklady, které v příštích dvaceti letech budeme platit. V médiích se objevuje celé spektrum čísel. Kdo je však bezpečně na dolním okraji celého spektra, jsou zástupci České agentury pro obnovitelné zdroje (v médiích se objevuje zejména Bronislav Bechník) se svými vlastními expertními odhady (jako by najednou nebylo v módě chlubit se vlastními úspěchy).

Sám se nijak neodvážím odhadnout, který z odhadů je reálný. Nicméně na důvěryhodnosti agentuře nepřidává to, že se stejný Bronislav Bechník na oficiálních webových stránkách chlubí tím, jak agentura hrubě podcenila nové instalace solárních elektráren v minulém roce:

Rožnov pod Radhoštěm, 14. 1. 2010 Podle informací prezentovaných Energetickým regulačním úřadem na včerejším jednání Hospodářského výboru PSP dosáhl k 31. 12. 2009 instalovaný výkon fotovoltaických elektráren v České republice 411 MWp. V roce 2009 tedy byly uvedeny do provozu fotovoltaické elektrárny o výkonu přes 350 MWp. Je to přibližně o 100 MWp více, než nejvyšší odhady Czech RE Agency z října 2009.

Doplňující zpráva - celkový instalovaný výkon u FVE ke dni 31.12.2009 je neuvěřitelných 462,186 MWp s počtem 5999 provozoven. zdroj ERÚ

Takže loni byla skutečnost o 60% vyšší než i ty nejvyšší odhady, které agentura vydala. Jak to bude letos?

2 komentáře:

  1. Fotovoltaickou firmou založená agentura Czech RE Agency, o.p.s. je velmi důvěryhodná. Pozná se to z toho, že v roce 2004 nově vzniklé společnosti MŽP hned přihrálo několik výzkumných záměrů. Na jejich správné provedení ve správní radě agentury dozíral jistý RNDr. Bursík - tou dobou též poradce pro energetiku ministra ŽP Ambrozka (to je ten, co z diet našetřil na vilu). Z toho každý nahlíží, že jejich výpočty a odhady ohledně fotovoltaiky budou vzorem objektivity a nezaujatosti.

    OdpovědětVymazat
  2. Tady se ukazuje, jak CR chybi odbornici... Podobne veci se staly ve Spanelsku, ale to v CR asi nikdo necetl.

    Vetsi legrace bude, az stat zmeni podminky. V energetickem businessu to je uplne normalni, v USA se to deje stale. Hodne firem zkrachovalo kvuli necekane regulaci a bere se to jako riziko podnikani. Bude proti tomu ale velka bankovni lobby, protoze oni popujcovali... Uvidime :-)

    OdpovědětVymazat