pátek 18. května 2007

Výrobci oblečení bojují proti clům a argumentují diskriminací podle pohlaví

Celní sazebníky jsou zajímavé čtení. Prakticky každá země používá dovozní cla, která podle oficiální rétoriky mají pomáhat domácí ekonomice. Ačkoliv jasně stanovená dočasná cla mohou mít v některých případech své opodstatnění, v realitě se celní předpisy stávají neproniknutelnou džunglí nařízení, výjimek a zvláštních režimů.

Vypadá to, že s výjimkou regionálních zón volného obchodu a celních unií mezi sebou země bojují ať už bilaterálně nebo na půdě Světové obchodní organizace (WTO) o to, která položka celního sazebníku bude zatížena jakou sazbou a za jakých okolností lze tyto sazby měnit. Ale bojují mezi sebou skutečně země? Ne. Ve skutečnosti je to souboj jednotlivých lobbystických skupin. Každá taková lobby bojuje za své zájmy a často tím vytváří asymetrie v celních sazbách, které poškozují i vlastní zemi - ale to je lobbystickým skupinám celkem jedno. Ty spoléhají na to, že celní sazebníky už jsou tak nepřehledné, že se v nich nikdo nevyzná - a když náhodou ano, tak nebude v jednotlivých položkách rýpat.

Jak píše NY Times, v USA tak k neuvěřitelným paradoxům dochází například u oblečení. Pánské plavky jsou zatíženy 28 % clem. Dámské plavky ze stejného materiálu a od stejného výrobce mají jen 12 % clo. Kombinézy? 14 % u dámských, 9 % u pánských. Vlněné svetry? Clo 18 % na pánské, necelých 9 % na dámské. A tak by šlo pokračovat dále a dále.

Prodejcům oblečení nyní došla trpělivost a rozhodli se poslat americkou federální vládu k soudu. Kuriózní na celé věci je to, že boj za nižší cla je vedený na základě argumentu o diskriminaci podle pohlaví. Ale jen to dokumentuje, jak partikulární zájmy jednotlivých lobbystických skupin udělaly z celního sazebníku seznam absurdit.

Právníci i precedenty dávají prodejcům oblečení velkou šanci na úspěch. Je ale zarážející, že je potřeba použít antidiskriminační argument tam, kde postačí jednoduchá ekonomická logika a koneckonců i prostý selský rozum.

Žádné komentáře:

Okomentovat