středa 16. května 2007

Kde nakupuje Wal-Mart?

Benjamin Edwards si v roce 2001 udělal malý průzkum. Během jednoho dne navštívil celkem osm hypermarketů Wal-Mart a nenápadně si na ruku zapisoval, ze kterých zemí pocházejí jednotlivé produkty. Celkem se mu podařilo poznamenat si zhruba 700 různých výrobků. Ze zaznamenaných údajů si vytvořil níže uvedenou mapku.

Mapce jednoznačně dominuje Čína. Samozřejmě, výběr není úplně reprezentativní, 700 vzorků z desetitisíců položek, které Wal-Mart prodává, je jen zlomek. Rovněž je pravda, že se z Číny dováží spousta drobných a levných věcí, zatímco dražší produkty mohou být odjinud. Konečně Wal-Mart se jasně zaměřuje na levné zboží, takže to rovněž není reprezentativní obrázek celkového amerického maloobchodu.Ale i tak Čína ve světě Wal-Martu výrazně dominuje.

Je to dobře nebo špatně? Wal-Mart je největším retailovým prodejcem v USA a je pověstný svou agresivní cenovou strategií. Kritici zdůrazňují, že Wal-Mart likviduje konkurenci a nabízí jen nízké mzdy. Zastánci oponují, že zaměstnává jinak obtížně zaměstnatelné pracovníky z nízkými schopnostmi a navíc z výrazného snížení cen profitují všichni.

A to je to, oč tu jde nejvíce. Pro chudší vrstvy je Wal-Mart přínosem, protože cenová válka, kterou Wal-Mart rozpoutal, výrazně zvýšila jejich životní úroveň. A nižším cenám ve Wal-Martu se musely alespoň částečně přizpůsobit i ostatní řetězce, takže na tom vydělají i ti, kteří jinak ve Wal-Martu nenakupují.

Konečně by bylo zajímavé vidět, jak se od roku 2001 situace změnila. Pravděpodobně dále oslabil podíl zemí, jejichž měny se neváží na dolar, protože od roku 2001 dolar prudce oslabil. To by se teoreticky týkalo i Evropy, kdyby evropský podíl už v roce 2001 nebyl prakticky nulový.

1 komentář:

  1. a to nevím jestli bral v úvahu hit posledních 5-10 let: kup si libovolný značkový americký nebo japonský krám, otoč ho a pohledej štítek na zadní straně: made in china.
    tady se to kromě aut, chleba a piva týká snad všeho, v americe to budou auta, možná cola a hamburgery.
    ale zas čínské jídla z woku, to jo!

    OdpovědětVymazat