neděle 20. května 2007

Hyperinflace v Zimbabwe se stupňuje

V únoru jsem psal o tom, že inflace v Zimbabwe dosáhla 1200% na roční bázi. Od té doby už je to jen horší. Nedávno mě Majo upozornil, že inflace se v březnu zvýšila na 2200% ročně. A nyní BBC uvedla, že v dubnu se roční inflace vyšplhala už na 3732%. Pokud by taková inflace vydržela v průběhu pěti let (což se zatím nedá nijak předvídat), zvýšily by se ceny 80 milionkrát.

Oba články hovoří o hospodářské katastrofě, nízké produktivě, výpadcích elektřiny a potenciálním nedostatku potravin kvůli neúrodě. Všechno je pravda, přesto oba články hlavní příčinu hyperinflace však trestuhodně opomíjejí.

Výkyvy cenové hladiny mohou být způsobeny různými vlivy. Reálné faktory mohou určitou míru inflace vyvolat, stejně tak jako hyperinflace pravděpodobně výrazně poškodí reálnou ekonomiku. Hyperinflační epizody jako ta současná v Zimbabwe však mohou být způsobeny pouze a jedině neustále se zrychlujícím tištěním peněz. Za hyperinflaci zkrátka může centrální banka (případně vláda, pokud jí to nařídila).

K zastavení hyperinflace by tedy stačilo jediné - aby centrální banka zpřísnila svou měnovou politiku. Samozřejmě, že se to neobejde bez krátkodobých negativních reálných dopadů, protože jakýkoliv inflační šok (i ten, který inflaci snižuje) nutně bude mít vliv na rozhodování ekonomických subjektů. Jenže k tomuhle kroku bude muset dojít tak jako tak, ať už dříve nebo později.

Proč to tedy centrální banka (resp. vláda) neudělá? Inflace funguje jako skrytá daň - dává vládě do rukou výnosy z ražebného (pomocí kterých může vláda financovat státní aparát) a na druhé straně znehodnocuje úspory obyvatel. Existují modely, které ukazují, že tato inflační daň může optimálně nahrazovat část daní z příjmů v zemích, ve kterých se daně z příjmů obtížně vymáhají (do modelu je však potřeba zakomponovat silné rigidity, které zabraňují ekonomickým subjektům, aby se na budoucí inflaci optimálně připravily). Na druhou stranu Zimbabwe je učebnicovým příkladem toho, co se stane, když se to s tištěním peněz přežene.

Robert Mugabe už dávno ztratil kontakt s realitou a neustále tvrdí, že za ekonomickou krizi v Zimbabwe mohou vyspělé země. Kolaps jeho relativně prosperující země však způsobil jen on sám.

Žádné komentáře:

Okomentovat