pátek 17. září 2010

Časy a lidé se mění


Následující úryvek napsal jeden známý ekonom, uhádnete který? Rozřešení pod citátem.

Samozřejmě, vždy existuje riziko, že ekonom, který se dá na politiku, nebude už mít dost času na to, aby se zabýval skutečným výzkumem. Já sám zcela určitě píšu nechutně velké množství článků na konference; píšu velmi rychle, ale možná je to dar, kterého využívám až příliš.

I tak si však myslím, že největším nebezpečím orientace na hospodářskou politiku není to, že by člověku nezbyl dostatek času, nýbrž to, že degraduje své vlastní hodnoty. Je až příliš jednoduché nechat se zlákat k víře, že přímý dopad na politiku je důležitější než jen psaní článků - byl jsem toho svědkem u mnoha kolegů. Jakmile se vydáte touto cestou, jakmile začněte věřit tomu, že David Mulford je důležitější než Bob Solow, jakmile začnete preferovat pochlebování kdejakému ministru financí před teoretizováním s Avinashem Dixitem, pak jste pro výzkum ztraceni.

Naštěstí pro mě jsem nikdy nebyl schopen brát politiky příliš vážně, a to přesto, že si rád pohrávám s otázkami hospodářské politiky. Tento nedostatek vážnosti mě občas dostal do problémů .... To je však v pořádku: Stále raději napíšu několik dalších dobrých akademických článků než kdybych měl získat pozici se skutečnou politickou mocí. (Poznámka pro svět politiky: To neznamená, že bych nutně odmítnul podobnou pozici, kdyby mi byla nabídnuta!)

Poznali jste? Ano, tento text napsal Paul Krugman a je součástí článku How I Work, uveřejněného v American Economist 37, 2 (1993).

Časy i lidé se zkrátka mění.

Hat tip: Kačenka

3 komentáře:

  1. To je fakt vtipné. :-))

    Btw, pobavilo mě též téma Krugmanova posledního publikovaného odborného článku (i když jej ve skutečnosti zřejmě napsal již před 30 lety):
    http://organizationsandmarkets.com...

    \"This article extends interplanetary trade theory to an interstellar setting. It is chiefly concerned with the following question: how should interest charges on goods in transit be computed when the goods travel at close to the speed of light? This is a problem because the time taken in transit will appear less to an observer traveling with the goods than to a stationary observer. A solution is derived from economic theory, and two useless but true theorems are proved. (JEL F10, F30)\"

    OdpovědětVymazat
  2. Onen clanek na vesmirny obchod Krugman skutecne napsal uz v 70.letech a je mezi ekonomy velmi dobre znamy - i kdyz je to jen teoreticke cviceni, tak je to chytre a vtipne napsane. Ale to, ze to na jare publikovali v EI, mi uniklo.

    OdpovědětVymazat
  3. Ale tak hej, pokud má takovoutu podobu třeba jedna třicetina mých vědeckých prací, tak to ještě beru. Ale pokud se takovýmito prakticky irelevantním \"puzzles\" věnuju např. v každém druhém svém odborném člýnku, tak bych se nejspíš měl věnovat jiné činnosti.

    Domnívám se navíc, že spousta ekonomickýh teoretiků, hlavně těch mladších ročníků, se z nějakého důvodu zaměřují právě na podobné prakticky irelevantní \"kuriozity a zvláštnosti\".

    OdpovědětVymazat