pondělí 18. června 2007

Steve Jobs prodělal 4 miliardy dolarů


Manažeři velkých firem mohou mít vzhledem ke svému postavení lepší informace o firmě, kterou řídí, než běžní investoři. Existují tedy pravidla a omezení, která brání manažerům zneužívat tyto insider informace k vlastnímu obohacení při obchodování na burze. Ale na špatné obchody žádná omezení nejsou.

Jak píše TheStreet.com, držel Steve Jobs na začátku roku 2003 celkem 55 milionů kupních opcí na akcie Apple s vypořádacími cenami přibližně 9 a 22 dolarů. Ty pocházely z doby internetové horečky, kdy se akcie Apple držely kolem 30 dolarů. Vzhledem k tomu, že kupní opce vyplácí kladný rozdíl mezi cenou akcie a vypořádací cenou, vypadalo to v době internetové horečky s opcemi dobře. Problém byl v tom, že na začátku roku 2003 byla cena akcií Apple kolem 7 dolarů, a tedy opce byly prakticky bezcenné. Jobs se tedy dohodl s firmou, že vymění svých 55 milionů opcí za 10 milionů akcií. Vypadalo to oboustranně výhodně - opce, jejichž vypořádací cena je vysoko nad cenou akcií, nejsou velkých motivačním prvkem, protože je velmi nepravděpodobné, že by se cena akcie při veškeré snaze managementu zvýšila natolik, aby přerostla vypořádací cenu a aby tak opce přinesly kladnou výplatu.

Firma tak Jobsovi nabídla akcie, kde motivační faktor existoval, i pokud akcie Apple porostou jen mírně. Jobs naproti tomu získal odměnu s podstatně vyšší tržní hodnotou. Na podobnou výměnu tehdy přistoupila i řada zaměstnanců Apple.

Jobs i zaměstnanci si jistě mnuli ruce, že se jim podařilo za své téměř bezcenné opce získat alespoň něco.

Situace se ale poněkud zvrtla. Jak je vidět z grafu níže, vzrostla od té doby hodnota akcií Apple šestnástinásobně. Úspěch iPodů a iPhonů vyhnal cenu akcií Apple do závratných výšek.

Jobs na růstu ceny akcií bezpochyby vydělal. Jeho 10 milionů akcií, které na začátku roku 2003 získal, má hodnotu 1,2 miliardy dolarů. Kolik by ale vydělal, kdyby si nechal opce? 5,6 miliardy (tedy alespoň pokud by vypořádací doba opcí nebyla před rokem 2007).

Výměna, která pro něj tehdy vypadala výhodně, ho stála přes 4 miliardy dolarů.

Občas ani sebelepší insider informace nepomohou.

apple stock price

Zdroj: BigCharts via TheStreet.com

3 komentáře:

  1. No a nejhorší je, že to vlastně takhle hodně vzrostlo kvůli němu :)

    Jinak myslím, že to rozhodnutí i tahle zpětně bych hodnotil, že to bylo určitě výhodnější než si ponechat ty opce vzhledem k riziku.

    Hlavně se to nedá hodnotit, dokud akcie neprodá, protože za pár let hodnota akcií může být opět jinde a tak jediné, kdy se dá říct, že na to prodělal či vydělal je až v okamžiku opravdového prodeje akcií.
    No a vzhledem k tomu, že je teď neprodává, tak tak ho ta výměna 4 milliardy nestála.

    A ještě takový osobní dodatek: rozdíl jestli mám 1,2 milliardy dolarů nebo 5,6 milliardy dolarů takové lidi asi moc netrápí.

    OdpovědětVymazat
  2. Co mě zaráží je že Džobs nevěřil firmě kterou sám vede a opce \"prodal\".

    Každopádně bych někdy rád vydělal 1,2 miliardy a ještě se posteskl, že jsem mohl mít více.

    OdpovědětVymazat
  3. Uf, jsem rad, ze jsem v zivote prodelal mene :-) Bohuzel jsem i vydelal mene...a to o dost :-)

    OdpovědětVymazat