úterý 12. června 2007

Komu patří vítr?

Jedním ze základních předpokladů fungující ekonomiky jsou dobře definovaná a vymahatelná vlastnická práva. Pokud totiž existuje nějaký užitečný statek, k němuž nejsou vlastnická práva jasně stanovena (ať už je statek určený do soukromých nebo veřejných rukou), dojde dříve nebo později k debatě o tom, komu vlastně patří.

S vývojem společnosti se mění i náhled na to, co je a co není užitečný statek. V souvislosti s rozvojem větrných elektráren se v Německu nyní rozhořely spory o to, komu patří vítr. Jak uvádí článek, vítr je v Německu po právní stránce volný statek, tedy nikomu nepatří. Stavba větrných turbín však spadá pod územní plánování.

Problém je v tom, že není jasné, jakým způsobem se mohou vrtule vzájemně ovlivňovat a jak daleko by tedy měly od sebe stát. A běžné stavební normy nejsou použitelné, protože jedna vrtule může ovlivnit větrné proudy stovky metrů daleko, s čímž standardní povolovací řízení pro stavbu budov nepočítá.

V okamžiku, kdy lze vítr využít a navíc jeho užívání jedním člověkěm ovlivňuje možnost užívání někým druhým, přestává být vítr po ekonomické stránce volným statkem, a právo se s tím bude muset vypořádat.

V současné době jednotlivé vesnice staví vrtule v těsném sousedství katastrů jiných vesnic - a ty, které stojí více na západ, mají díky převažujícímu západnímu proudění výhodu. To se postiženým vesnicím nelíbí, a proto podávají žaloby. Stěžují si na snížení výkonu vlastních větrných elektráren, nebo i na vibrace způsobené turbulencemi ostatních vrtulí.

V ideálním případě se sousední vesnice dohodnou, například na společném provozu. Jinak bude muset rozhodnout soud, případně vláda s nějakým novým územním předpisem. Pro úplnost - Coaseho teorém sice říká, že vzájemnou dohodou lze dosáhnout vždy Pareto optimálního výsledku, obě strany však mohou optimálně chtít jít k soudu, pokud každá z nich odlišně vyhodnocuje pravděpodobnost výhry.

6 komentářů:

  1. Můžu se zeptat, kde tyhle zprávy nacházíš?

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavé. Vzhledem k tomu že na zemi jsou jen omezené zdroje pitné vody, může podobný problém nastat třeba s oblačností. Pokud se někomu podaří vyvolat déšť nad svým územím má vyhráno a ostatní si budou muset od něj vodu kupovat.

    OdpovědětVymazat
  3. Vzhledem k tomu, že transakční náklady redistribuce větru mezi různýmy větráky jsou zřetelně značné, byl bych s tím Coaseho zaklínadlem opatrnější.

    OdpovědětVymazat
  4. Asi nemáš na mysli transakční náklady, ale rozsah externalit. Ten může být u vrtulí opravdu velký, ale to na Coaseho nemá žádný vliv.

    Co Coasemu vadí, jsou náklady spojené s vyjednáváním dohody. Ty můžou Pareto optimálnímu uspořádání skutečně zabránit.

    OdpovědětVymazat
  5. Zajímavá úvaha, ale zcestná, vítr (vzduch) nemůže a nebude nikdy nikomu patřit, je to z fyzikálního hlediska nemožné. Toto není problém vlastnictví větru, ale norem a pravidel při užívání přírodních zdrojů. Co takhle sluneční svit, dám si na zahradu kolektor a soused si vedle vypěstuje strom, který bude stínit můj kolektor, on bude využívat sluneční energii pro růst stromu, čímž ale znemožní využívání energie mě, budeme se snad u soudu hádat komu patří sluneční svit? Těžko, tento problém vyřeší občanské právo, né majetkové.

    OdpovědětVymazat