čtvrtek 21. června 2007

Ekonomické blogy, které stojí za zaznamenání


Jilm se mě nedávno v komentářích ptal, kde přicházím k informacím, o kterých píšu. Tak tady je trochu profiltrovaný seznam ekonomických zdrojů, které mám v RSS čtečce a které čtu nebo alespoň hlídám.

Kvalitního ekonomického obsahu je na webu samozřejmě mnohem více. Výhodou ale je, že jakmile se objeví nějaký kvalitní článek, zaregistruje je dříve nebo později i okruh blogů, které sleduju. Moje pravidlo, jak poznat kvalitní blog? Pročíst komentáře k příspěvkům. Z komentářů se člověk často dozví víc, než z vlastních příspěvků.

Z níže uvedeného seznamu zdaleka nelze číst všechno, protože jsou blogy, kde to vypadá, že autoři nedělají nic jiného než že píšou příspěvky. Ale prolétnout nadpisy stačím vždy ;-)) Proč jsou na mém seznamu téměř výhradně zahraniční blogy? To je jednoduché - protože český ekvivalent (alespoň dle mého vědomí) neexistuje. Naprostá většina toho, co se objevuje v českém internetovém prostoru, má potíž s tím, že pro samou ideologii nevidí logiku a racionální uvažování. A komentáře se prakticky vždycky zvrtnou k vzájemnému osočování.

Samozřejmě, pokud znáte i jiné zdroje, na které jsem zapomněl, tak sem s nimi, rád uvítám novou inspiraci. A tady už je seznam:

Marginal Revolution: Blog, který píšou profesoři Tyler Cowen a Alex Tabarrok z George Mason University. George Mason University je baštou rakouské školy, takže nepřekvapí, že blog je libertariánsky orientovaný. Cowen a Tabarrok ale mají neuveřitelný rozhled, takže se objevují i komentáře z jiných oblastí nahlížené očima ekonomů. Často se objevují příspěvky se zdánlivě triviálními situacemi, nabízející překvapivě logické ekonomické řešení. Marginal Revolution se pravidelně objevuje v žebříčcích nejlepších ekonomických blogů. Nehledejte zde komplikované analýzy. Klíčová myšlenka: jak stimuly ovlivňují rozhodování jednotlivců.

Cafe Hayek: Další z blogů psaný profesory z George Mason University, tentokrát to jsou Russell Roberts a Don Boudreaux. Zdůrazňují význam svobodného rozhodování a lidské kreativity pro rozvoj. Klíčová myšlenka: jak funguje volný trh.

Freakonomics: Steven Levitt (profesor na University of Chicago) a Stephen Dubner (novinář z New Yorku) jsou autoři světoznámého bestselleru Freakonomics. Levitt v poslední době nemá moc času, takže přispívá spíše Dubner a spolu s ním Melissa Lafsky, kterou si nedávno najali. Levittovy myšlenky jsou obvykle výrazně lepší než ostatní, domnívám se, že v poslední době šel Freakonomics Blog s kvalitou poněkud dolů. Klíčová myšlenka: aplikovat ekonomické myšlení v nezvyklých situacích.

Becker-Posner Blog: Gary Becker a Richard Posner učí na University of Chicago, Becker je samozřejmě ekonom, Posner právník. Každý týden jedna úvaha na zajímavé téma, očima každého z nich. Klíčová myšlenka: pohled ekonoma a pohled právníka.

Economists's View: Mark Thoma z University of Oregon. Thoma zdůrazňuje nedokonalosti trhu a často i nutnost vládních zásahů v řadě situací. Příliš se nezapře jeho názorová spřízněnost s americkými Demokraty. Pokud se objeví výrazně politicky zabarvený příspěvek, je lepší nečíst diskusi, protože Thoma si vybudoval poněkud specifickou skupinu komentátorů. Thoma z větší části zveřejňuje delší statě převzaté odjinud, často odborné články dotýkající se americké monetární a fiskální politiky. Dobré je blog sledovat ne kvůli Thomovým názorům, ale právě kvůli převzatým materiálům. Thoma toho agreguje opravdu hodně. Převzaté výňatky z článků jsou výrazně delší a ucelenější než příspěvky u předchozích blogů. Klíčová myšlenka: jak nefunguje volný trh.

Brad DeLong's Semi-Daily Journal: Tenhle blog je změť všeho možného, Brad DeLong (profesor na Berkeley) je jeden z těch, co u blogu sedí snad soustavně. Celkově spíše orientovaný na hospodářskou politiku. Z 95% čtu jen nadpisy ve čtečce a kliknu, jen když mě něco opravdu zaujme. Klíčová myšlenka: politika a ekonomie.

A teď už se dostáváme od těch spíše akademicky a teoreticky orientovaných blogů k blogům zaměřených na vývoj ekonomiky.

macroblog píše David Altig z Chicago GSB. Věnuje se makroekonomické analýze, zejména v USA. Klíčová myšlenka: makro, makro, makro.

Calculated Risk: Blog o finančních trzích a ekonomii, píše člověk z praxe. Jedním z klíčových témat v poslední době je trh s nemovitostmi. Klíčová myšlenka: jak na tom budou trhy zítra?

Abnormal Returns agreguje ohromné množství zajímavých článků z finančních trhů. Klíčová myšlenka: pohled na jedno téma ze všech možných úhlů.

Econbrowser píše James Hamilton z UCSD. Zabývá se současnou ekonomickou situací. Klíčová myšlenka: ekonomické trendy - a co na to hospodářská politika.

WSJ Economics blog: Ekonomický blog Wall Street Journal. Není snad co dodávat. Klíčová myšlenka: vývoj ekonomiky v reálném čase.

A z českých blogů? Jediný, který mám v RSS čtečce, je blog Pavla Kohouta. Ale ten se mu v poslední době moc nevěnuje.

8 komentářů:

  1. Ad .cz: snad to nebude chápáno jako nemístná reklama, ale dovolím si upozornit na
    http://vorechovsky.blog.respekt.cz/
    http://tuma.blog.respekt.cz/
    byť oba pánové nyní aktivitou zrovna nehýří. ;-)

    a ještě nabídnu odkaz na
    http://business.timesonline.co.uk/tol/business/industry_sectors/media/article1923706.ece

    OdpovědětVymazat
  2. Na Slovensku by som odporucal Radostnu vedu (aj ked v poslednom case je tiez prispevkov nejak pomenej):
    http://blogy.etrend.sk/radostnaveda

    OdpovědětVymazat
  3. ja mam v citacke este navyse:
    Midas Oracle - Market-generated predictions http://www.midasoracle.org/about/

    a

    This Blog Sits at the
    Intersection of Anthropology and Economics
    http://www.cultureby.com/trilogy/

    OdpovědětVymazat
  4. Díky, tohle jsem přesně chtěl vědět. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. doporuceni si zaslouzi i cesky psany www.leblog.cz je to sice i o pravu ale tu a tam se tam najde par dobrych ekon postrehu

    OdpovědětVymazat
  6. Děkuji za zajímavé tipy.

    Přidávám dnes nejčtenější blog o akciích a komoditách v ČR: http://aakjh.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat