čtvrtek 28. června 2007

Jak dlouho zůstane Wikipedia nezávislá?

Je to tak půl roku, co se profláklo, že si Microsoft platil bloggery, aby upravovaly (údajně objektivně) stránky týkající se Microsoftu. Microsoft se bránil tím, že to ostatní dělají také (což je celkem pravděpodobné), nicméně se mu dostalo odsudků ze všech stran, a to dokonce i od samotného zakladatele Wikipedie Jimmyho Walese: "We were very disappointed to hear that Microsoft was taking that approach." Samozřejmě, platit si někoho za to, aby publikoval 'objektivní' informace asi není právě zárukou, že výtvor bude skutečně nezávislý.

Ve světle těchto zpráv je zarážející, že Wikipedia Deutschland nyní přijala nabídku německé vlády na zaplacení "odborníků, kteří budou zlepšovat informace o obnovitelných zdrojích". Celá akce bude zastřešovaná firmou Nova Institute, kterou německá vláda platí za výzkum alternativních zdrojů energie. Cílem je vytvořit stovky článků v průběhu několika let. Příkladem témat jsou například využití rostlinných vláken nebo evropské kvóty na biopaliva.

Jaký je rozdíl mezi oběma případy? Žádný. Když Microsoft někoho platí, aby přepsal články ve Wikipedii, určitě tím nesleduje, aby se na Wikipedii objevily nějaké negativní informace o jeho aktivitách. Když si vláda platí firmu, která je závislá na dotacích na výzkum obnovitelných zdrojů, aby psala články o obnovitelných zdrojích, nelze očekávat, že výsledkem bude jejich kritika. Ať už Microsoft nebo německá vláda, každý má svou agendu - ať už firemní nebo politickou.

V následující etapě bychom se mohli dočkat například toho, že si rakouská vláda zaplatí odborníky, kteří uvedou "na pravou míru" články o Atomkraftwerk Temelín. Česká vláda by si na oplátku mohla nechat od zaplacených odborníků poopravit informace o spanilých jízdách husitů do Rakouska a udělat z nich přátelské návštěvy spojené s rekreačními pobyty.

Výhodou Wikipedie je, že každý může přidat do článků své informace. Chytře cílenou strategií a s dostatečným rozpočtem však zároveň lze takové hlasy "demokraticky" přebít. Spolupráce s kýmkoliv, kdo se nabízí, že bude platit své lidi za tvorbu článků, na kterých má vlastní zájem, je krajně nešťastná.

3 komentáře:

  1. ešte, že pri wiki, existuje niečo také ako oponentúra. Skôr to nemá šancu

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím si, že snaha někoho uplatit obsah Wiki je nereálná, protože se vždy najde editor, který ji zadarmo opět zobjektivní.

    OdpovědětVymazat
  3. Mě to nijak zvlášť nezaráží. Na wiki je spousta nepřesných nebo vysloveně chybných informací i záměrných dezinformací, což je dáno už samotným způsobem, kterým se tvoří její obsah, je prostě potřeba k nim přistupovat cum grano salis a zkusit i další zdroje.

    OdpovědětVymazat