středa 20. června 2007

Nevěříte Wikipedii? Mrkněte se do Uncyclopedie


Wikipedia je ohromný komunitní projekt, avšak její kritici zdůrazňují, že informace v ní uvedené mohou být pochybné kvality - právě proto, že ji může editovat kdokoliv.

Pokud taky často váháte, zda můžete brát údaje z Wikipedie jako spolehlivé, tak Uncyclopedia je pro vás to pravé. O pravdivosti údajů z Uncyclopedie totiž pochybovat nemusíte - jsou spolehlivě smyšlené. Jak zdůrazňují její tvůrci, jedná se o "bezobsažnou encyklopedii, kterou může editovat každý". A je úžasné, jak se projektu to daří. Uncyclopedia existuje ve více než 40 jazycích a i když v ní nenajdete mnoho informací, které by bylo možné použít v odborných pracech, přinejmenším se zasmějete.

V anglické verzi existuje i velmi obsáhlý článek pro heslo Czech Republic, ve kterém nechybí popis české ekonomiky

Among businessmen, the Czech republic is mostly known for exporting got-rich-now-fugitive entrepreneurs, such as Viktor Kožený aka Shark from Prague or Radovan Krejčíř. The destination country for these exports is usually the Bahamas. If you know the right people, you can get a nice package. The favorite is when police would arrest you but then they would give you your passport back and let you go. Photos are included; delivered via your local magazine subscriptions or your copy of Interpol arrest warrant. It is even possible to win a return flight back to Prague, if you are lucky. Contact your travel agent for further details.

Exporting young porn stars, both male and female and both gay and straight is also a significant source of income.

Nechybí ani jazykový koutek:

As mentioned before, vowels are used very seldom in Czeckers; some examples of typical Czech vowel-less sentences are "smrž pln skvrn zvlhl z mlh", "plch zdrhl skrz drn, prv zhltl hrst zrn" or "chrt pln skvrn vtrh skrz trs chrp v čtvrť Krč".

Existuje i česká varianta, nazvaná Necyklopedie (na titulní stránce v současnosti naleznete aktuální informaci o shození atomové bomby v Krkonoších). I zde naleznete heslo Česko, ve kterém je obzvláště vtipný seznam nejtragičtějších událostí českých dějin.

Mezi záplavou nevážně míněných informací se ale skrývá i spousta zajímavého materiálu. Jako třeba tenhle klip.

1 komentář: