pátek 1. června 2007

Šťastné osmičky na šanghajské burze

O vlivu čísel, datumů a jiných zdánlivě nesouvisejících faktorů na obchodování na burze se popsaly stohy papíru. Některé studie mají racionální základ (třeba odlišné chování v pondělí a pátek v souvislosti s víkendem), jiné se zabývají vlivem na obchodníky coby lidské bytosti (například když je venku horko, nebo vliv "kulatých" čísel jako psychologických hranic) a jiné jsou spíš z oblasti parapsychologie (vliv měsíční fáze). Různé spekulativní strategie se zaměřují na vliv šťastných čísel - dat narození, sedmiček a podobných obskurních záležitostí.

S rozvojem finančních trhů v Číně dostává vliv šťastných čísel na rozhodování jednotlivců nový rozměr. Číňané jsou šťastnými čísly posedlí. Milují osmičky (osmička v čínštině zní stejně jako "štěstí" nebo "bohatství"). Nesnášejí čtyřky (čtyřka se vyslovuje stejně jako "smrt").

Vzhledem k tomu, že dvě třetiny obchodů na čínském akciovém trhu tvoří individuální investoři, kteří se nechají šťastnými čísly snadno ovlivnit, rázem se otvírá prostor pro arbitráž - dostatečné množství iracionálních investorů dokáže ovlivnit tržní ceny a strategie založené na těchto číslech se z oblasti spekulativních teorií přesouvají do oblasti, kde mají racionální základ. Efektivní strategie samozřejmě nebude založená na tom, že osmička je šťastná, ale že dostatek lidí, kteří v osmičku věří, trh k osmičce nakonec také dotlačí.

Pravdu tak nemá Melissa Lafsky z Freakonomics blogu, citující větu Jinga Ulricha z J.P.Morgan Chase, který říká, že obchodování založené na šťastných číslech "... je znakem nezralého trhu". Melissa to interpretuje jako stížnost velkých finančních firem, jak náhodná čísla ovlivňují čínskou ekonomiku.

Je to přesně naopak. Velké finanční firmy si nad tím mnou ruce, protože právě takové iracionální chování ostatních investorů zvyšuje jejich zisky. A Číňané? Ty se musejí naučit, že z takovým přístupem okrádají sami sebe.

Žádné komentáře:

Okomentovat