pátek 22. června 2007

Chicago je bezpečnější než dřív


V Chicagu poklesl za posledních 7 let počet krádeží o téměř 30 procent. Pokles se netýkal jen krádeží, ale byl napříč kategoriemi - od majetkových trestných činů po vraždy. V New Yorku byl pokles více než 35%. I v Los Angeles se situace zlepšila o více než 10 procent.

Velká americká města se podle článku v The Economist pravděpodobně naučila lépe bojovat s kriminalitou. Příběh potírání zločinu v New Yorku je dnes už proslulý. Ale podobné metody zabírají i v jiných velkých městech. Místo snahy zabránit v šíření kriminality do lepších čtvrtí začala policie potírat kriminalitu přímo v jejích ohniscích. Místní velitelé dostali dostali větší pravomoci, ale zároveň i zodpovědnost za výsledky. A vypadá to, že to funguje, a to i přesto, že se počet policistů spíše snížil.

Zlepšila se i informovanost lidí o kriminalitě ve městě. Chcete se podívat na kriminální činy ve vašem okolí? Není nic snažšího než jít na internet. Chicagská policie propojila svou databázi s Google Maps. Takhle to vypadá s kriminalitou u nás.

Svou roli kromě zlepšené práce policie ale hrají i sociální trendy - ve velkých městech se snížil počet mladých lidí, kteří trestné činy nejen více páchají, ale jsou i častěji jejich objekty. Dále se mění struktura chudých obyvatel - velkou část sociálně slabých nyní tvoří přistěhovalci, kteří páchají daleko méně trestných činů. Ale i po odečtení těchto trendů se situace výrazně zlepšuje.

Co je však zarážející, je skutečnost, že zatímco velkých městům se boj s kriminalitou daří, ve zbytku USA tomu tak není. Po výrazném poklesu kriminality v 90.letech se nyní počet trestných činů opět mírně zvyšuje. Je to i proto, že moderní metody řízení policie se kromě velkých měst zatím příliš nezabydlely.

Zlepšená práce policie znamenající vyšší riziko odhalení a potrestání zkrátka zabírá. Gary Becker musí mít radost.

Žádné komentáře:

Okomentovat