pátek 30. ledna 2009

Přesnost vládních odhadů


Před necelými třemi týdny oznámila nastupující Obamova administrativa bodové odhady keynesiánských multiplikátorů, které používá při úvahách pro sestavování stimulačního balíčku. Podle nich byl multiplikátor vládních výdajů 1.57 a daňový multiplikátor 0.99.

Kdyby byly keynesiánské multiplikátory skutečně takové, byla by to v podstatě skvělá zpráva. Mohli bychom totiž masivně zvyšovat vládní výdaje a financovat je pomocí zvyšování daní, a takto bychom pomocí každého přerozděleného dolaru získali 1.57-0.99 = 0.58 dolaru hospodářského produktu zcela zdarma. Free lunch na obzoru.
Samozřejmě, že to tak jednoduché není. Zaprvé, multiplikátory nejsou globálně konstantní, jedná se jen o lokální aproximaci. Zadruhé, jsou zatíženy chybou odhadu.

Jak je chyba odhadu velká? Congressional Budget Office nyní zveřejnil jakési intervaly spolehlivosti - tedy horní a dolní hranici intervalu, ve kterém by měly tyto multiplikátory ležet (aniž by upřesnil úroveň spolehlivosti, takže i tato čísla berme s rezervou).

Podle nich leží multiplikátor vládních výdajů někde v rozmezí 1.0 - 2.5 a daňový multiplikátor někde v rozmemí 0.5 - 1.7.

Není překvapivé, že rozpětí je tak velké. Rovněž není překvapivé, že ve skutečnosti může být daňový multiplikátor klidně vyšší než ten výdajový. Je však zarážející, že i s tak nepřesnými odhady chce Obamova administrativa co nejrychleji utratit více než 800 miliard dolarů.

Je to jako s pacientem - ačkoliv nevíme, co mu je, tak mu radši amputujeme ruku, abychom nebyli obviněni z nicnedělání.

3 komentáře:

  1. Pokud by ta čísla byla adekvátně odhadnuta, není to silný argument pro rychlé utrácení? Předpokládám, že ty intervaly spolehlivosti pracují s 95 % jistoty. V živé ekonomice lze těžko počkat si na další data a výzkumy, pokud má smysl něco udělat jedině teď. V takovém případě se mi zdá, že nepotřebuji velkou spolehlivost, pokud je výrazně pravděpodobnější, že vládními výdaji věci pomůžu více než snížením daní, tak se s tím musím spokojit.

    OdpovědětVymazat
  2. Pokud by byla pravda hlásaná „nastupující Obamovou administrativou“, je ve své podstatě vyhráno.

    Bude stačit jen víc a víc používat multiplikátory. Nebo, že by přece jen alespoň v ekonomice panovalo perpetum mobile.

    Patrně by bylo poctivé, aby si přiznali, že neví kudy kam.

    OdpovědětVymazat
  3. Mnohem zajimavejsi by bylo testovani hypotezy, ze multiplikator vladnich vydaju je vetsi nez danovy multiplikator.

    Btw: nejsem si jisty, ze to je 95% interval spolehlivosti, spise to vypada jako high-low range u Monte Carlo simulaci. A taky si nejsem jisty, ze neco vubec testovali. Obecne u techto typu odhadu se udela odhad, ale rozptyl se neda moc dobre zjistit - tak se udela hodne odhadu a ukaze se high a low. (Rozptyl a testovani se ne moc vedecky dela (statistickym) boot-strappingem.)

    OdpovědětVymazat