neděle 25. ledna 2009

Sarkozy, nezávislost tisku a zdržování pokroku


Francouzský stát jeví o blaho vydavatelů nebývalý zájem. Před rokem se dostal do sporu s francouzskou Unií knihkupců server Amazon, protože nabízel při prodeji knih poštovné zdarma, a soud dal Unii knihkupců za pravdu.

Nyní se zase Nicolas Sarkozy stará o vydavatele denního tisku. Oznámil, že vláda zvýší dotace dodávek novin z 9 milionů na 70 milionů euro a že rovněž o 20 milionů euro zvýší vládní výdaje na reklamu. Kromě toho se ve spolupráci s vydavateli domluvil na programu, kdy bude vláda spoludotovat každému osmnáctiletému Francouzi narozeninový dárek spočívající v ročním předplatném vybraných novin zdarma.
Program podpory vydavatelů novin má splnit dva úkoly. K prvnímu úkolu Sarkozy řekl:

Je opravdu naší odpovědností, ... abychom zajistili existenci nezávislého, svobodného a pluralistického tisku

Jak chce Sarkozi, známý svými kontakty na majitele novin a snahami je ovlivňovat, zařídit zvýšení nezávislosti novin pomocí zvýšení jejich závislosti na vládních dotacích, není úplně jasné.

Druhý úkol spočívá v přilákání mladých čtenářů ke čtení novin. Jenže mladí čtenáři s všudypřítomným připojením k internetu nechtějí číst včerejší zprávy v tištěných novinách. V tomto směru Sarkozyho aktivita připomíná hnutí rozbíječů strojů. Výrobci psacích strojů by jistě chtěli dotace, aby se ubránili rozmachu počítačů. Majitelé koňských povozů zase dotace na obranu proti rozvoji automobilů. Nic z toho ale nedává smysl.

1 komentář:

  1. Osobně noviny nečtu, když mám takové perfektní zaujaté (v dobrém slova smyslu) články na internetu jako je tento.

    Chci vidět, jaký bude asi výběr 18tek, když nebudou mít možnost objednat časopis, jenom noviny. Asi něco intelektuálního na styl Blesk, Aha...

    OdpovědětVymazat