pátek 16. ledna 2009

Bezpečnost letecké přepravy


Včerejší nouzové přistání na hladině řeky Hudson v New Yorku, které díky profesionálnímu manévru a nezbytné dávce štěstí přežili všichni cestující i posádka, není třeba připomínat.

Z hlediska statistik je však zajímavé, že si americké aerolinky nepokazily výbornou bilanci - roky 2007 a 2008 byly první dva po sobě jdoucí roky od zavedení proudových dopravních letadel, ve kterých u amerických přepravců nezemřel jediný cestující v důsledku nehody.
Od roku 1958 byly u amerických přepravců jen 4 roky bez obětí na životech - dva z nich právě v letech 2007 a 2008. Za tyto dva roky přepravily americké aerolinky 1,5 miliardy cestujících.

Samozřejmě, že trochu přispěla i náhoda. Když třeba 20.prosince sjelo letadlo z dráhy v Denveru, přežili všichni jen se štěstím. Ale i dlouhodobé statistiky ukazují výrazný pokles nehodovosti - od roku 2002 je empirická pravděpodobnost úmrtí jen 19 obětí na miliardu cestujících, o 86% méně než v 90.letech.

2 komentáře:

  1. Díky za zajímavou informaci.

    OdpovědětVymazat
  2. informace \"stará\", ale musím přiznat, že posádka letadla projevila kus statečnosti a teoretický dril zrealizovat,, není jednoduché se v krizových situacích podle příručky

    OdpovědětVymazat