čtvrtek 29. ledna 2009

V Americe objevili Milana Urbana


V USA objevili nedávné heslo Milana Urbana Ani jedna zbytečná koruna za české hranice. Senátní verze stimulačního balíčku totiž přichází s návrhem, že kromě některých výjimek musí všechny projekty financované ze stimulačního balíčku používat výhradně americké zboží a zařízení. Obama, který měl k volnému obchodu už dříve až nebezpečně vlažný postoj, tak zřejmě bude stát před první zkouškou, jak obhájit volný obchod před domácí lobby.
Teď ještě zbývá, aby Urbanova slova na internetu objevila německá vláda a místopředseda ČSSD se bude škrábat na hlavě, že raději nemlčel.

Ochranářská opatření zavedená jednotlivými zeměmi v průběhu Velké hospodářské krize byly jedním z nejhorších kroků, které mohly tehdejší vlády udělat. Rozpad volného obchodu přispěl ke kartelizaci mnoha průmyslových odvětví a výrazně zhoršil recesi. Náprava potom trvala desítky let.

Dnes jsme již naštěstí poučení a dobře víme, proč podobné chyby neopakovat. A obzvlášť exportní země jako Česká republika by neměly ani naznačovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat