pátek 14. května 2010

Anglická Wikipedia má nový vzhled a funkce - a přímý export do PDF

Anglická verze Wikipedie prošla podstatnými úpravami.

Na první pohled si člověk všimne změny designu. To je ale to nejmenší. Důležitější je vylepšené hledání, upravení editovacího dialogu a lepší prolinkování (viz levá strana stránky v podmenu Toolbox).

Můžete si také nechat ze stránky vytvořit PDF dokument, nebo vybrané stránky poskládat do knižního formátu. PDFko velmi potěší, i když na kvalitě zobrazení matematických výrazů budou muset ještě zapracovat.

2 komentáře:

  1. Export do PDF je k dispozici už dlouho (různě dlouho na různých projektech, na české je k dispozici asi rok), ale teď byl zpřístupněn i neregistrovaným/nepřihlášeným uživatelům anglické Wikipedie.

    Co přesně je myšleno tím lepším prolinkováním si nejsem jist. :-)

    Problém s matematikou je klasický případ špatné spolupráce technologií. Byť jsou výrazy v TeXu a renderované TeXem, renderují se do obrázku (pro web), který se teprve poté používá v konverzi do PDF. Samozřejmě věřím, že se někdy v budoucnu vytvoří zkratka a do PDF se to bude renderovat z původního TeXového zdrojáku a ne z toho obrázku…

    OdpovědětVymazat
  2. Petre, dekuji vam za opravdu, na export do PDF jsem prisel az ted (novy design je asi opravdu lepsi). Ale mel jsem se nejprve podivat na ceskou Wikipedii, ktera je jeste postaru.

    OdpovědětVymazat