neděle 2. května 2010

250 tisíc korun na každého Řeka


A nikdo neví, jestli to bude stačit.

Členské země Eurozóny se společně s MMF nakonec dohodly na poskytnutí pomoci Řecku. Protože 110 miliard eur je poněkud obtížně představitelných, je možná vhodné jiné přirovnání - v přepočtu na jednoho obyvatele je to zhruba trojnásobek toho, co vláda USA vydala na pomoc finančnímu sektoru, automobilovému průmyslu a na stimulační balíček dohromady.
Je vhodné říci, že alespoň na papíře se nejedná o nevratnou dotaci, ale o půjčku - ovšem o půjčku poskytnutou za nižší úrok než za který jsou ochotny Řecku půjčit soukromé subjekty. Pokud tedy finanční trhy oceňují riziko řeckého defaultu správně, pak se o dotaci jedná - její očekávaná hodnota je rovna rozdílu úrokových plateb mezi tržní úrokovou mírou a tou, za kterou Řecku nyní půjčily ostatní státy.

Je paradoxní, že třeba Portugalsko nyní půjčuje Řecku za nižší úrok, než za který si samo musí půjčovat.

Bude to Řecku stačit? Těžko říct. I pokud Řecko realizuje úsporný program, který si předepsalo, naroste vládní dluh podle prognózy až na 149 procent HDP v roce 2013, než se začne snižovat. A začít splácet dluh v takové výši se Řekům moc chtít nebude. Pokud nakonec k defaultu dojde, pak se celá půjčka promění v dotaci těm soukromým subjektům, jejichž úvěry budou z této pomoci splaceny - tedy zejména francouzským bankám, které měly na řeckém vládním dluhu největší podíl.

5 komentářů:

  1. Jak jste spočítal ten trojnásobek? Eurozóna má přibližně stejný počet obyvatel jako USA a jenom stimulační balíček dělal 700 miliard dolarů. BTW, pomoc finančnímu sektoru nebyl jen TARP a podle toho jak jste kreativní, může celková cena jít do biliónů dolarů.

    OdpovědětVymazat
  2. V přepočtu na jednoho Řeka je to trojnásobek.

    Pomoc finančnímu sektoru z eráru nakonec ex post vůbec tak hrozně nevypadá. Investiční banky všechno splatily nebo spláceji a jediné dvě velké sekery vytvořily polostátní hypoteční ústavy a AIG. To je samozřejmě ex post výsledek, který zpětně pomoc neomlouvá, mohlo to dopadnou taky mnohem hůře.

    OdpovědětVymazat
  3. Všichni vědí, že to nikdy Řecko nesplatí. IMHO cílem \"pomoci\" je oddálit bankrot do doby, než se změní složení věřitelů ze soukromých fondů a bank na státy (daňové poplatníky) => privatizace ztrát.

    OdpovědětVymazat
  4. ale praveze zostatnenie momentalne privatnych strat.
    Ja sa len cudujem vacsine statov v eurozone, ze na taku kulehu pristupili.
    Portugalsku uz uplne svitori? Alebo dufaju, ze aj pre nich sa penaze na pomoc najdu? A kde?

    OdpovědětVymazat
  5. Ale samozrejme tu nejde len o Grecko, takze delit len poctom Grekov nevystihuje uplne podstatu.

    OdpovědětVymazat