úterý 18. května 2010

Zmenšující se Detroit


S počtem obyvatel Detroitu to jde nahoru dolů. 300 tisíc v roce 1900, 1,8 milionu v roce 1950 a pouze 950 tisíc dnes, přičemž pokles nadále pokračuje.

Detroit se tak podobá zlatokopeckým ghost towns ve velkém měřítku. V první polovině 20.století přilákal průmyslový rozmach stovky tisíc lidí, kteří se usadili v okolí centra. Stejně rychle jako přišli však tito lidé i odešli - buď se přestěhovali do lepších oblastí dále od města, nebo opustili Detroit úplně.
O plánovaném bourání psaly nedávno i české noviny, ovšem mám pocit, že úplně nevystihly rozsah vylidnění, který Detroit postihl. Následující mapka to snad ilustruje o něco lépe.

Centrum města s mrakodrapy je na břehu Detroit River (viz noční skyline). Ovšem kolem města existuje zhruba deset mil široký pás s rozsáhlými oblastmi, kde je více než 50% parcel buď volných nebo zastavěných neobydlenými domy (nejtmavší zelená na mapě). Stačí porovnat, jak se změnila hustota osídlení ve městě mezi roky 1950 a 2000.

Co s městem dále? Vysoký nárůst obyvatel se v blízké době nedá očekávat. Detroit má zřejmě tu nejhorší možnou skladbu obyvatelstva - s nízkým vzděláním, nízkými příjmy a vysokou kriminalitou. Ve městě tak zůstávají zejména ti, kteří využívají levného bydlení či si nemohou dovolit koupit bydlení jinde, protože to stávající se jim nepodaří prodat za dostatečně vysokou cenu.

Klesající daňové příjmy a řídnoucí obydlení v některých částech města už přiměla starostu k prohlášení, že zřejmě bude muset ve vybraných oblastech zastavit poskytování veřejných služeb - policejní patroly, autobusy, či odvoz odpadků. Jedná se o oblasti, které dnes spíš vypadají jako řídce obydlené vesnice nebo opuštěná ghetta.

V takové situaci nevypadá návrh na demolici desítek tisíc domů ani nijak drasticky. Mezi prvními bude na řadě i dům, ve kterém kdysi bydlel prezidentský kandidát Mitt Romney. Nám se může takový krok zdát nepředstavitelný, ale je to lepší krok než nechat předměstí pomalu rozkládat. Obyvatelé města s krokem ve velké míře souhlasí, protože pokles nabídky domů může zvýšit hodnotu těch, které zůstanou stát, a také zlepšit celkovou úroveň města.

Mnoho dalších článků na toto téma má Google.

4 komentáře:

  1. Historie nás to učí spolehlivě: jakmile dojde k poklesu populace, i velká říše se zhroutí do bezvýznamnosti.

    OdpovědětVymazat
  2. Historie nás spolehlivě učí jen to, že některé obce jsou spravovány lépe než jiné.

    Imploze ocelářství v Pittsburghu byla možná ještě dramatičtější než úpadek GM a každopádně s ním byla provázaná. Město od roku 1950 taky ztratilo bez pár procent polovinu obyvatel. Ale mezi efektivní a neefektivní politikou adaptace jsou ohromné rozdíly.

    Dneska jsou ve městě velkém jak Ostrava dvě univerzity z první světové padesátky a největším zaměstnavatelem je komplex univerzitních špitálů a laboratoří UPMC, kolem kterého bují fascinující ekosystém biotech a robotických firem a firmiček. R&D Poverty rate je ještě nad federálním průměrem, ale klesá a je o víc jak třetinu nižší než v Detroitu. Nezaměstnanost je pod US průměrem.

    OdpovědětVymazat
  3. Pinusi, co tě vedlo k tomu, že jsi nenapsal o skladbě tamějšího obyvatelstva? Velkou většinu obyvatel tam tvoří černoši, kteří tam přišli za prací do automobilek. Nastal fenomén známý jako bílý útěk - čím víc černých tam bylo, tím víc se běloši stěhovali pryč nebo do bezpečnějších předměstí. To způsobilo pokles populace, ne nějaké problémy amerických automobilek, jak o tom píší média. Detroit je známý jako America\'s first third world city a to o něčem svědčí. Žádné bourání domů tam nepomůže, pokud zůstanou stávající obyvatelé.

    OdpovědětVymazat
  4. autolycus: Myslel jsem, ze to alespon neprimo rikam:

    \"Detroit má zřejmě tu nejhorší možnou skladbu obyvatelstva – s nízkým vzděláním, nízkými příjmy a vysokou kriminalitou. Ve městě tak zůstávají zejména ti, kteří využívají levného bydlení či si nemohou dovolit koupit bydlení jinde, protože to stávající se jim nepodaří prodat za dostatečně vysokou cenu.\"

    Ano, white flight nastal (dnes tvori 80% populace cernosi). Ale pricinou toho, ze odchazeli belosi, nebyla v prevazne mire barva kuze. Byl to educated flight, rich flight, and orderly-living flight - a zustali ti s nizkym vzdelanim, nizkymi prijmy atd. A protoze tito lide byli v prevazne mire cernosi, byli to prave oni, kteri zustali.

    Pokusy svadet soucasny stav Detroitu a priori na cernochy nemaji moc racionalni opodstatneni:

    Zaprve - dramaticky pokles poctu obyvatel nastal v okamziku, kdy cernosi tvorili velmi malou cast populace Detroitu.

    Zadruhe - v USA je cernosskych mest nebo mestskych ctvrti dost, a i kdyz casto vypadaji vselijak, tak se to s Detroitem vubec neda srovnavat. Porovnej treba Chicago South side s Detroitem - i kdyz jizni cast Chicaga neni zadny zazrak, porad je to fungujici mesto.

    OdpovědětVymazat