sobota 20. března 2010

Substitutabilita dotací


Místopředseda rozpočtového výboru Pavel Suchánek (ODS) se domnívá, že peníze mají na sobě natištěný účel svého použití. Pochybné dotace soukromým subjektům v rámci porcování medvěda obhajuje mimo jiné slovy:

HN: A jak si pak můžete být jisti, že ty peníze neskončily u někoho v kapse?

To je jednoduché, kdyby ta dotace nesplňovala stanovené podmínky, tak by ji přece ministerstvo financí nevyplatilo. Což se také párkrát stalo. Například v tom jachtklubu si za ty peníze mohli pouze vybudovat infrastrukturu nebo zavést elektřinu, ale nemohou si za ně třeba koupit novou loď.

I kdyby Sněmovna jachtklubu přímo proplatila faktury za stavbu infrastruktury, neznamená to, že zadotovala právě infrastrukturu. Každá ekonomická jednotka funguje jako celek - koruna z dotace je stejná jako koruna z výnosů nebo koruna z členských příspěvků. Abychom viděli, co dotace skutečně zafinancovala, je zapotřebí se podívat na rozdíly v ekonomickém chování jachtklubu spojené se získáním dotace.
Dotace financuje mezní aktivity - to v případě jachtklubu může samozřejmě být právě infrastruktura, ale pokud by si jachtklub infrastrukturu stejně pořídil, pak dotace zafinacovala něco jiného - možná novou loď, na kterou klubu zbyly peníze, neutracené za infrastrukturu, možná nižší členské příspěvky.

Substitutabilita peněz se samozřejmě neomezuje jen na Suchánkův oblíbený jachtklub nebo české porcování medvěda. Pokud Evropská unie poskytne české vládě dotaci na výstavbu silnice, kterou bychom stejně postavili, pak nám EU ve skutečnosti zafinancovala něco jiného, co by jinak neuskutečnila.

Nedávno světem proběhla zpráva, jak byly peníze určené na humanitární pomoc Etiopii v roce 1984 využity na nákup zbraní. Přímé zneužití pomoci je okaté, ovšem humanitární pomoc lze zneužívat i nepřímo. Jedním z kritizovaných vedlejších efektů humanitární pomoci je, že substituuje funkci státu. Vláda, která získá zahraniční pomoc, nemusí sama tolik utratit za podobné výdaje a zbude jí více prostředků něco jiného, třeba na nákup zbraní. O vytěsňovacích efektech se většinou hovoří v souvislosti mezi vládními a soukromými výdaji, ale stejně tak fungují i v rámci vlády.

Dotace pro jakýkoliv ekonomický subjekt je účelová skutečně pouze v případě, že se projekt, na nějž je určena, bez ní nikdy neuskuteční.

Žádné komentáře:

Okomentovat