středa 31. března 2010

Náklady na přenos informací


SMS zprávy bývají často označovány za mimořádně drahý způsob přenosu informace. Bratru dvě koruny za 160 znaků. Doručení většinou prakticky okamžitě.

To ale není nic proti telegramu. Deset slov adresa plus devět slov sdělení = 125 korun. Doba doručení = 24 hodin.
Není divu, že telegram dnes v České republice definitivně končí. Skončil ve skutečnosti už dávno, jen dnes ho Česká pošta přestává nabízet. Nostalgické video přináší aktuálně.cz.

Video je kuriózní v tom, jakým zastaralým způsobem Česká pošta vlastně telegram dodnes provozovala - telefonováním na centrálu. Čekal bych, že se kartička prožene scannerem, odešle emailem na poštovnu blízkou místu doručení, tam se kartička vytiskne a doručí. Při minimální poptávce a extrémně vysoké ceně na to ani nemusí mít automatizovaný systém, vše to lze řešit ručně.

4 komentáře:

  1. Telegramy nekončí. Ono je to tím, že telegrafní službu provozuje Česká SPT O2 Telekomofónika. Pošta je - respektive do včerejška byla - jen prodejní místo.

    Touží-li někdo po telegramech, může je používat i nadále. Akorát je nepůjde vypsat do blanketu na poštu, kde je pak přečtou operátorovi úřednice, nýbrž je sám nadiktuje na 133 001 - telefonní podávání telegramů ostatně fungovalo už za totáče.

    OdpovědětVymazat
  2. Aha, diky za opraveni me neznalosti. To pak zrejme vysvetluje i to slozite telefonovani.

    OdpovědětVymazat
  3. vcera siel moj kolega podat posledny telegram. zenske boli hotove, vsetky sa sli pozerat. jedna povedala, ze sa ludia zblaznili, vcera tam bol tiez jeden. museli si pomahat, ako sa to spravi. ponukli mu aj telefonicke dorucenie, co je ciste blaznovstvo. zamestnankyna potom, presne ako pises, telefonovala na centralu. druha strana odmietla prevziat vsetky vulgarne aj polovulgarne slova, takze presiel len pozdrav a podpis Lord H.

    OdpovědětVymazat
  4. Sim: lol, lord hoven se opět ozval? pozdrav šel na VŠE? :))))

    OdpovědětVymazat