neděle 7. března 2010

Financování sportu a soutěž o nejhloupější nápad


Dejme tomu, že chceme, aby rozvoj sportu financoval stát. Třeba proto, že aktivní sportovní činnost přináší řadu kladných společenských externalit. Důvody nyní nejsou podstatné. Chceme se zeptat, jaký způsob financování je vhodný.

Jiří Paroubek má opět nápad:

Šéf ČSSD Jiří Paroubek představil plán, jak by chtěl v budoucnu financovat sport či kulturu. Firmy s obratem přes pět miliard korun by podle něj měly odvádět na tyto účely jedno procento z daní, protože v době krize dávají málo peněz na charitu a podobné účely.

Politická strategie je tady identická s tou, kterou na Slovensku už léta provozuje Robert Fico. Velké firmy jsou veřejným nepřítelem, odírají poctivé občany a proto je v pořádku z nich dostat více peněz.

Z ekonomického hlediska je to však jeden z nejhloupějších nápadů, jak sport financovat.
Podpora sportu má smysl, pouze pokud se bude provádět systematicky. Sportovní kluby nebo speciální třídy potřebují stabilní tok peněz, aby mohly dlouhodobě budovat tréninkové a výchovné programy.

A proto chce Jiří Paroubek financovat sport pomocí procentní částky z jedné z nejvolatilnějších ekonomických veličin, které existují - ze zisku malého počtu velkých firem. Stačí, aby se bankovnímu sektoru v jednom roce nedařilo, a finance tekoucí do sportu rázem poklesnou o desítky procent. Dokážeme přijít s nějakým ještě nesmyslnějším návrhem?

Ke sportu a jeho financování ještě několik poznámek:

  1. Financování sportu pomocí speciálních odvodů firem svádí ke stejným neprůhledným praktikám, k jakým dochází u povinných odvodů kasín na charitu. Pokud chce stát postihnout nežádoucí společenské účinky hazardních her, ať jejich provozovatele zatíží vyšší daní a nevytváří nekontrolovatelné odvodové mechanismy.
  2. Sportovní svazy kdysi dostaly od státu Sazku, což je v podstatě státem posvěcený stroj na peníze. Tedy byl by, kdyby svazy nebyly zcela neschopné Sazku kontrolovat. Možná by si svazy měly nejprve dát do pořádku své vztahy se Sazkou, než budou žádat více peněz.
  3. Je jasné, že malá, z reklamního hlediska neatraktivní sportovní odvětví, budou jen velmi obtížně samofinancovatelná. Jenže v českých podmínkách i velké svazy jako fotbal ukazují mimořádnou manažerskou neschopnost. Opravdu chceme zvyšovat státní příspěvek fotbalovému svazu, když funguje tak, jak vidíme?
  4. Ve světě omezených zdrojů si musíme vybrat, jaké věci chceme financovat. Miliarda vydaná ze státních prostředků navíc na sport znamená o miliardu méně na něco jiného - třeba na vědu. Je to naše volba.

Předvolební kampaň tak pokračuje. A člověk aby si vybral, co je lepší - zařezaně mlčet (ODS) nebo plácat nesmysly (ČSSD). Těžká volba.

Žádné komentáře:

Okomentovat