neděle 15. února 2009

Co chceme stimulovat?


Při návrzích opatření pro stimulaci domácí poptávky je dobré se nejprve podívat, jak se vlastně domácí poptávka vyvíjí. Protože čtvrletní účty za 4.čtvrtletí 2008 ještě nebyly zveřejněny, pokusme se chybějící čísla dopočítat z dat, která jsou dostupná na webu Českého statistického úřadu. Následující výpočty jsou jen hrubé kalkulace, takže budu rád, když je kdokoliv upřesní.

Meziročně vzrostlo HDP ve 4.čtvrletí reálně o 1,0 %, tedy z 908 mld. Kč v roce 2007 na 917 mld. Kč v roce 2008 (v cenách roku 2007). Za stejné období se však bilance zahraničního obchodu zhoršila o 30 mld.
Celková domácí poptávka (soukromá plus vládní, zahrnující jak spotřebu, tak i investice) ve 4.čtvrletí 2007 byla 848 mld. Jednoduchou trojčlenkou dospějeme k závěru, že domácí spotřeba musela meziročně vzrůst o 4,5 %. S takovým růstem se budou opatření směřující ke stimulaci domácí poptávky zdůvodňovat jen obtížně.

Abychom poněkud uklidnili optimismus, je dobré zmínit několik ale.

Zaprvé, pravdu má David Marek, že z hlediska nejnovějšího vývoje je lepší sledovat mezičtvrtletní data, tak jak to dělají statistici v USA. Jak však David Marek upozorňuje, problém s těmito daty spočívá v sezónním očišťování. Následující výpočet tedy bude ještě méně přesnější než ten předchozí.

Podle Českého statistického úřadu poklesl HDP mezičtvrletně o 0,6 %, tedy z 938 mld. na 932 mld. (v cenách 3.čtvrtletí 2008). Ve stejném období se však bilance zahraničního obchodu zhrošila o 19 miliard Kč. Stejným výpočtem jako výše vychází, že se domácí poptávka mezi 3. a 4.čtvrletím zvýšila o 1,4 %, což znamená roční růst 5,6 %.

Tohle číslo vypadá ještě optimističtěji než to předchozí, ale vsadil bych se, že s příchodem přesnějších dat bude revidovano směrem dolů, a to zřejmě i pod výše uvedených 4,5 %. Svou roli zřejmě sehrají jak sezónní očišťování, tak i cenové indexy.

Zadruhé, domácí investiční poptávka zahrnuje i růst zásob - tato čísla však ještě nemáme k dispozici. Abnormální růst zásob může pohled na skutečný stav domácí poptávky zhoršit.

Pokud tedy domácí poptávka neklesá (a výše uvedené výpočty jsou jen odhady, žádné důkazy), měli bychom si dobře rozmyslet politiky, zaměřené primárně na její stimulaci. Ve skutečnosti by totiž vláda pomocí nich jen nutila domácím spotřebitelům zboží, kteří zahraniční spotřebitelé nechtějí. A je sporné, jak moc by to bylo k jejich užitku.

Pokud se vláda tedy v takové situaci rozhodne uskutečnit některá hospodářská opatření, měla by primárně směřovat k podpoře exportu a udržení zaměstnanosti.

2 komentáře:

  1. Opět mi to nedá. Beru to už jako sport.

    „Pokud se vláda tedy v takové situaci rozhodne uskutečnit některá hospodářská opatření, měla by primárně směřovat k podpoře exportu a udržení zaměstnanosti. “

    Zbývá už jen vyjevit jak ona „hospodářská opatření“ uskutečnit.
    Napadá mne jediná možnost, přinutit násilím, jak za starého dobrého socíku. Nařídit export do Ruska a nejlépe zdarma.

    OdpovědětVymazat
  2. 2 ra.ri.ta. Jedna z cnosti prispevovatele je popremyslet, zda to treba neni jasne nebo jestli si to nemuzu nejak vygooglit. Az potom davat nejaky komentar a mozna ho napsat jinak. Treba poprosit o vysvetleni a ne to napsat, jako by zadna takova opatreni neexistovala. Prosim, zamyslete se nad touto odpovedi, proto to jinak je posledni, kterou pisi. Uz jste ukazal, ze nemate moc ucty, tak nevim, proc bych mel mit ja.

    Opatreni pro udrzeni zamestnanosti -- co treba snizit dane na zamestnance (treba socialni a pod). Kazdy zamestnavatel se (plus-minus) rozhoduje, bud zamestnanec si na sebe vydela a nebo ne. Pokud snizime naklady na zamestnance, prace zamestnance se stane \"levnejsi\" a zamestnavateli se muze vyplatit .

    Opatreni pro podporu exportu: vetsinou se udava, ze to jsou danove vyjimky, podpory a ze stat se zaruci za uvery (a mnoho dalsich).

    Ktere opatreni bude fungovat pro CR uz Jarda nerika (a asi ani nechce), jen ukazuje, ze to ma byt nekde v techto dvou oblastech.

    OdpovědětVymazat