neděle 11. ledna 2009

Politikaření s NERVem


O nově vytvořené Národní ekonomické radě státu se toho napsalo dost (k jejímu vzniku stačily ani ne dva měsíce od mé stížnosti :-))).

Ke konkrétnímu složení poradní rady může mít leckdo výhrady. Většina kritických názorů se však soustředila na jednotlivá jména - jenže výhrady k jednotlivcům u desetičlenného orgánu, který jedná společně, nejsou až tak závažné.
Část kritiky se soustředila na to, že rada je jen lobbistická organizace. Takové názory nedávají smysl, protože žádný lobbista by do takové rady neměl zájem vstoupit. Lobbisté jednají tak, aby o jejich činnosti lidé věděli co možná nejméně. Tady všichni vědí, kdo je členem rady, a jaké výstupy rada produkuje. Členové veřejně dávají všanc svou reputaci a to je na těchto pozicích v podstatě jediný účinný kontrolní mechanismus.

Vždy lze argumentovat tím, že v radě někdo chybí. Nejen podle mě by se do rady hodil třeba někdo z CERGE-EI. Ani aktuální seznam členů ale není z celkového pohledu vůbec špatný.

Nejhorší, co se radě může stát, je, že její doporučení zapadnou podobně, jako zapadly výstupy Bezděkovy komise. Prvním náznakem, že to tak může i dopadnout, jsou výroky Martina Bursíka, který si stěžuje, že v radě nemá svoje lidi - prý takové, kteří by se zasadili za českou verzi Obamova plánu vytváření zelených míst. K tomu tři poznámky.

1. I v Obamově plánu ekologická opatření postupně spíše ustupují do pozadí.

2. Pokud Bursík ví, že vytváření zelených pracovních míst pomůže při řešení krize, tak na to už nepotřebuje žádnou radu. Rada má vládě pomoci s tím, co vláda neví.

3. A konečně: mají Zelení kvalitního ekonoma, kterého by radě mohli nabídnout? To je zcela vážně míněná otázka, samotného by mě to zajímalo.

3 komentáře:

  1. Prý tam Zelení chtěli Švejnara, takže by splnili i Tvé přání týkající se CERGE. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. jilm: Opravdu? Potom dost dobre nechapu Bursikuv povzdech nad tim, ze by tam chtel nekoho, kdo bude apriorne tlacit na vytvareni zelenych pracovnich mist.

    OdpovědětVymazat
  3. Jedna nestastna vec s NERVem je ta, ze tam neni nekdo, kdo je seriozni akademicky ekonom se slusnym publikacnim a mezinarodnim kreditem. Jinymi slovy vsichni vystudovali bud ekonomii v komunistickych skolach, nebo ti mladsi clenove meli ucitele, kteri jsou preuceni marxisti.
    Druha vec je fakticky dopad takove instituce. Myslim, ze nelze ocekavat nic moc ze dvou duvodu. Za prve vsichni to maji na \"vedlejsak\", za druhe fakticke provadeni hospodarske politiky je na ministerstvech.
    Presto je pozitivni jeji vznik z toho duvodu, ze nejaky politik svolal nejake nezavisle ekonomy (tj. necleny stran) a ti budou mit oficialni pozehanani alespon do hospodarske politiky mluvit. To se malinko priblizuje k instituci, po ktere jsme volali jiz pred rokem a pul:
    http://hn.ihned.cz...v-zemi-ekonomy
    Ale jeste to zdaleka neni ono. Mozna ale se toho nasi vnuci doziji, pokud to pujde timto tempem :)

    OdpovědětVymazat