pátek 23. ledna 2009

Nejhlubší recese od 30.let? A kdy skončí?


V USA se soustavně hovoří o největší recesi od 30.let 20.století. Alex Tabarrok upozorňuje na úvodní článek v magazínu Time, který si dovolím odcitovat v překladu. Čtěte pozorně:

Proč jsou Američané tak nejistí, vystrašení a dokonce paničtí ohledně současného hospodářského útlumu?

... Současný hospodářský útlum je nejdelší, a možná i nejhlubší, od Velké hospodářské krize. Američtí spotřebitelé, traumatizovaní propouštěním, které si vyžádalo již 1,2 milionu pracovních míst, upadli do největšího srabu za mnoho let. "Nikdy v mé dospělosti jsem necítil silnější obavy," říká Howard Allen, bývalý šéf Southern California Edison. "Mnoho, mnoho manažerů sdílí tento pocit chybějící důvěry a konstatují, že jsme v opravdových hospodářských problémech." Ekonom Paul McCracken z University of Michigan říká: "Tohle je více než obvyklá recese. Co se děje, vehnalo do lidí strach Boží."

... Američtí spotřebitelé se zdají být náhle rozčarovaní s americkým snem o rostoucí prosperitě, nehledě na to, že kapitalismus a demokracie poslali Sovětský svaz na smetiště dějin. "Obávám se, jestli mé děti budou schopni dosáhnout na rozumné mzdy a koupit si dům," říká Tony Lentini, viceprezident pro veřejné záležitosti Mitchell Energy v Houstonu. "Zajímalo by mě, jestli tohle bude první generace, které se bude dařit hůře než jejich rodičům. Existuje upřímný pocit, že naše země sešla ze správné cesty a ani jedna z politických stran nenabízí odpovědi. Američané nevidí žádné řešení."

... Hlubší otřesy pramení ze změn, ke kterým dochází jen jednou za několik desetiletí. Amerika nyní prochází historickou proměnou od zaslepené společnosti zaměřené na půjčky a utrácení ke společnosti, která zdůrazňuje úspory a investice.

Těchto zpráv v poslední době slýcháme mnoho. I když tahle je v něčem jiná. Ano, je to ona zmínka o Sovětském svazu. Není odkaz na Sovětský svaz trochu zastaralý? Není, když přiznám, že jsem z poslední věty odstranil letopočet. Tedy znovu:

... Hlubší otřesy pramení ze změn, ke kterým dochází jen jednou za několik desetiletí. Amerika nyní prochází historickou proměnou od zaslepené společnosti 80.let zaměřené na půjčky a utrácení ke společnosti, která zdůrazňuje úspory a investice.

Ano, článek je ze začátku roku 1992 a popisuje recesi z přelomu let 1990 a 1991. Ta recese přitom nakonec byla jednou z nejmělčích, jakou USA v novodobé historii zažily.

NBER recessions

Samozřejmě, že je velmi nebezpečné dělat zobecňující závěry z konkrétních příkladů. Přesto však článek o něčem napovídá. Jednak že je velmi snadné recesi nejen podcenit, ale i přecenit. To je ale z hlediska tohoto článku méně důležité.

Mnohem důležitější je pohled na datum vydání článku: 13.ledna 1992. Podle databáze NBER však tehdejší recese skončila již v březnu 1991!

Zkrátka a dobře - je dobré mít na paměti, že v okamžiku, kdy se lidé přestanou recese obávat, bude hospodářský pokles už dávno za námi.

3 komentáře:

  1. duchu aj tu, \" najhorsia recesia\" (udaje z minneapoliskeho FEDu...)

    OdpovědětVymazat
  2. Jen se ubezpečuji, když se lidé přestanou recese obávat, tak je to již znamení taho, že recese skončila?

    Pokud je odpověď kladná, potom stačí recese se ani nezačít bát a tím ani nezačne.

    OdpovědětVymazat