pátek 7. ledna 2011

Rozdělení Chicaga podle barev pleti


Následující mapu vytvořil Bill Rankin z Radical Cartography. Jednotlivé barvy znázorňují obyvatelstvo podle barvy pleti (každá tečka představuje deset domácností). I bez jakéhokoliv podkladu jsou jednotlivé chicagské čtvrti jasně patrné. My bydlíme v malém ružovém fleku na břehu jezera uprostřed modré plochy.

Kuriózní je, že v řadě případů je národnostní rozdělení přesně kopíruje hranice jednotlivých obvodů i v místech, kde neexistuje žádný geografický předěl, a jedná se o pouhé administrativní vymezení. Zatímco sever Chicaga je pestře smíšený (viditelné zejména na detailní mapě), tak jih je rozdělený. Příčinou segregace však není ani tak samotná barva pleti jako spíš příjem.
Zde jsou k dispozici mapy dalších amerických měst (podívejte se na Detroit nebo New York). Na webu Radical Cartography naleznete i stejné mapy ve větším rozlišení.

6 komentářů:

  1. vas flek by som bral. Mozete chodit na taketo zury
    http://www.youtube.com...re=related

    :)

    OdpovědětVymazat
  2. S tym prijmom si si isty? Ja praveze nie. Vsetky farby plati maju nejake prijmove rozdelenie, a aj ked ma niektora skupina priemer signifikantne vyssie, stale je v nej vela ludi v nizkych prijmovych skupinach ktore sa zhoduju povedzme so strednou triedou inej rasovej skupiny. Samotny prijem by nikdy taku segregaciu ako dava ten obrazok nezarucil.

    Navyse hispanci a afro, su od seba viditelne znacne segregovani aj ked prijmovo budu na tom asi podobne. Blizsie realite mi pride model s preferenciou k susedom tej istej skupiny (vid harfordove video http://www.youtube.com...jfihtGefxk )

    Ale to delenie segregacnych regionov podla hranic obvodov je naozaj zaujimave. To naznacuje dost silnu rolu politickeho systemu.

    OdpovědětVymazat
  3. peter: To ekonomické rozdělení na jih a sever je poměrně silné. Ostrá ohraničení mezi jednotlivými oblastmi už samozřejmě (většinou) ne. S modelem preferencí souhlasím, ostatně jednou z prvních aplikací byly právě Chicago neighborhoods.

    OdpovědětVymazat
  4. S tím příjmem bych dal za pravdu peterovi. Na tom serveru www.radicalcartography.net/index.html?chicagodots je i rozdělení podle příjmů a vypadá to o dost promýchaněji a ukazují se tam čtvrti bohatších bílých rodin, které nebyly na pleťové mapě vidět. Že jsou v černošských oblastech o něco nižší příjmy bude spíš důsledek než příčina.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak tohle je už poněkud starší zprávička a nevidím na tom nic překvapivého, spiš bych se divil, kdyby to tak nebylo. Je to samozřejmě věc rasové preference - každý dává přednost tomu žít mezi svými. Jsou tu ale i další faktory, především chování sousedů dané příslušností k nějaké rase, která má určitý průměrný příjem. Pokud bych měl dát příklad z českých podmínek - většina lidí by nechtěla žít vedle Romů, kteří dělají špínu a nepořádek, ale \"slušní\" Romové s nadprůměrným přímem by jim nevadili. Nicméně vedle průměrného Roma by jistě nikdo nechtěl žít, výdělek nízký, IQ též.
    Svou roli pravděpodobně hraje i white flight, spekulanti do bílých čtvrtí \"nasadí\" černochy a sníží tím cenu nemovitostí, až se pak čtvrť stane černou, opačně zase funguje gentrifikace.
    Dále tu máme zločinnost, nikdo nechce žít ve zločinem zamořených čtvrtích, když mezi rasou a zločinností existuje vztah více než významný.
    http://en.wikipedia.org...ed_States
    Je jasné, že dokud budou existovat rozdíly mezi rasami - ať už v přímu, vzdělání nebo míře zločinnosti - bude dál fungovat i dobrovolná segregace příslušníků amerického \"národa\". Což bude asi věčně, za předpokladu, že faktory jako IQ nebo agresivita jsou alespoň zčásti geneticky dané.

    OdpovědětVymazat
  6. Ad Tim Harford: mě trošku překvapilo, že je někdo tou segragací překvapen. Vezměte jako předpoklad nulové náklady na volbu, a zjistíte, že si lidé vybírají to, co chtějí, navzdory tomu, že jejich preference jsou \"slabé\"; ale pořád jsou vyšší než náklady na volbu/změnu.
    Jinak mi to dělení podle administrativních oblastí na první pohled nepřijde úplně se překrývající - týká se to v podstatě jen několik obvodů uprostřed, jinak to vypadá dost náhodně. Čím se ty obvody uprostřed liší - nemá to třeba něco společného s tím, do jaké školy musí chodit děti?

    OdpovědětVymazat