pondělí 3. ledna 2011

Měna krytá sběratelskou hodnotou


Většina současných měn není přímo krytých konkrétní hmotnou hodnotou - jejich hodnota spočívá na důvěře, že bankovky a mince bude možné vyměnit za hmotné statky i v budoucnosti. Občas se však vyskytne výjimka.

Svým způsobem nyní dosáhlo takového výjimečného postavení i Zimbabwe. Tento ráj na zemi, kde nejprve vyhnali vykořisťovatelské farmáře, aby nastolili efektivní hospodaření založené na zaměstnaneckém vlastnictví f(a/i)rem, a následně moudře vložili monetární politiku do rukou revolučního zachránce, dokázal něco, o čem řada jiných zemí jen sní.
Když v únoru 2009 provedla zimbabwská vláda poslední z řady měnových reforem (rozuměj škrtání nul), směňovala staré za nové zimbabwské dolary v poměru 1 bilion k jedné. Poté tato nová měna prakticky zmizela z povrchu zemského a zimbabwská ekonomika přešla na americký dolar a jihoafrický rand, nicméně směnný kurz mezi touto novou měnou a americkým dolarem je stále kótován - nyní je možné získat za 360 zimbabwských dolarů jeden americký.

Nyní však staré stobilionové zimbabwské bankovky získaly opět na hodnotě - a sice sběratelské. Za jednu stobilionovou bankovku jsou sběratelé ochotni zaplatit pět amerických dolarů. Přitom skrze směnu takové bankovky za nový zimbabwský dolar a následnou směnu za americký dolar by bylo možné získat pouhých zhruba 30 centů.

V zemi, kde se platí vším možným jen ne oficiální měnou, jíž nikdo nevěří, tak může stará bankovka posloužit jako velmi hodnotné platidlo, které prodávající přijme raději než platnou bankovku.

1 komentář:

  1. hezký novoroční :-))) aby to časem nepotkalo i to \"naše\" euro

    OdpovědětVymazat