pátek 12. března 2010

K čemu je vysoká škola?


Skupinka protestujících studentů se dostala do novin:

Na Palachově náměstí, kam průvod sedmdesáti studentů za skandování a zvuku sirén a bubínků asi po dvou hodinách došel, se odehrála scénka "dražba absolventů". Při ní si zástupci firem přihazovali a kupovali toho nejschopnějšího a nejvýkonnějšího absolventa univerzity. Na konci zůstal jen absolvent filozofie, o něhož nikdo nestál.

Při čtení tohoto úryvku jsem si vzpomněl na svou návštěvu promoce filozofické fakulty UK před několika lety. Student, který přednášel slavnostní projev, s vážnou tváří prohlásil, že nyní, když dostudovali, také očekávají, že pro ně společnost vytvoří pracovní místa.

Můžete mít různý náhled na to, jakým směrem by se mělo vysoké školství ubírat. Těžko se ale zbavíte dojmu, že názory některých studentů na jejich budoucí život a uplatnění jsou poněkud svérázné.

3 komentáře:

  1. Kdy už pochopí všichni ti sociální vědátoři, že trh je silnej protihráč, se kterým jen tak nehnou?
    A nejhorší na tom je, že většinou mají stát za zády.

    OdpovědětVymazat
  2. Aha, článek jsem si prvně nečetl.

    Bohužel, doby, kdy lidé studovali pouze obory, které je zajímali jsou nenávratně pryč - (ne)překvapivě kvůli trhu. Dneska jde o to mít titul, ideálně z nějaké neexaktního oboru tvařící se velmi exaktně - i na ekonomických fakultách takových je, pak jít do správy, za 5 let manželka, ihned hypotéka, 2 roky na to dovolená v Jugoslávii a za 10 let první dítě.
    Společnost často se manipuleje s nějakou nutnou intelektualizací národa, ale
    k čemu nám budou tisíce vědců, když těch opravdu dobrých a se světem srovnatelných bude, co by na jedné ruce spočítal.

    a.) zpřísnění podmínek na oborech, rovnou celých fakultách.
    x kde je hranice?
    b.) školné
    x korupce?

    OdpovědětVymazat
  3. to #2 - co to brbles?
    nikto nechce zvitazit v pocte nositelov Nobelovky.
    potrebujeme vela vzdelanych ludi, najlepsie vsetkych, aby sme vsetci robili kvalifikovanu dobre platenu pracu. inac budeme navzdy okopavat a montovat.

    OdpovědětVymazat