pátek 13. února 2009

Job market? Nestojí to za nic


Libor Dušek na Leblogu v listopadu popsal, jak funguje akademický trh s PhD absolventy v ekonomii.

Jak vypadá letošní trh? Nic moc. Univerzity ztratily hodně peněz ze svých investičních fondů a musí šetřit. Pokles finančních trhů postihl v tomto okamžiku hlavně soukromé školy, pro které jsou jejich nadační fondy klíčové. Některé dobře zajištěné instituce se sice snaží najímat agresivněji, vědomy si toho, že na poptávkové straně je menší konkurence, ale celkově to nabídku pracovních míst nezachrání.
Školy také zvou méně lidí na flyouty (přednášky, na kterých se rozhoduje o nabídce pozice) a jsou opatrnější v rozdávání nabídek. Protože studenti obvykle dostanou více nabídek a musí si vybírat, školy v běžných letech rovnou rozdávají více nabídek než o kolik absolventů mají zájem, s tím, že kdyby nabídky akceptovalo více studentů, tak bude najímat méně v dalším roce.

Letos je to jinak, školy jsou mnohem opatrnější v tom, aby počet nabídek nepřehnaly, takže jich ze začátku rozdávají méně a další pozici nabídnou teprve až předchozí kandidáti odmítnou. To celý proces párování škol a kandidátů zpomaluje.

Letošní trh pro absolventy je nejhorší za poslední roky. Řada studentů to odhadla už předem a raději se rozhodla počkat až do příštího roku. Ale bude příští rok lépe? O moc asi ne. Vzhledem ke škrtům v rozpočtech jednotlivých států budou příští rok krácením financí zasaženy asi hlavně veřejně financované školy. Ještě že se na trh práce zatím neřítím.

3 komentáře:

  1. Jen poznamka... Ten clanek jsem cetl jak vysel, pise se tam o Fedu, ktery si brousi zuby na dobre ekonomy. Do asi pred deseti lety mohl Fed nabirat pouze americke obcany, ted uz aspon nekoho, kdo ma zelenou kartu dva roky a podepise papir, ze az bude moct, tak zazada o obcanstvi. Pokud si tak stezuji, tak maji nabirat bez zelene karty... U me ve tride je to tak 60 na 40 (pro cizince) a to mame jeste obory jako \"human resources management.\" Ve financnim zamerenim je jen par Amiku... Jak je to u Tebe Jardo?

    OdpovědětVymazat
  2. Fed (s vyjimkou Board of Governors) podle mych informaci nabira i bez zelenych karet (pred dvema tydny jsem se o tom bavil s chlapkem z Fedu). U nas je Americanu tak 25-30%.

    OdpovědětVymazat
  3. Mas pravdu, to bylo BoG, pro to plati, co jsem napsal. Dival jsem se do dat a Fed nabira (44 lidi v FY 2008).

    OdpovědětVymazat