středa 1. října 2008

Nobelova cena za ekonomii - tipování začíná


Příští týden se začnou udělovat Nobelovy ceny, ekonomie přijde na řadu v pondělí 13. října. Už nyní ale začíná hra na to, kdo uhodne vítěze.

Thomson Scientific používající statistické citační metody predikuje na prvním místě trojici Lars Peter Hansen, Tom Sargent a Chris Sims a protože v tomto případě nejsem nestranný, tak s touto nominací musím souhlasit ;-). Ocenění by měli získat za svůj přínos pro dynamické ekonometrické modelování.
Dalšími tipovanými jsou potom Martin Feldstein, bývalý dloholetý prezident NBER, a dvojice Armen Alchian (kterému už je 94 let) a Harold Demsetz.

Mezi obvyklé kandidáty patří v podstatě opět ti, na které se nedostalo loni - nappříklad Paul Romer, Robert Barro, Eugene Fama, Gene Grossman, Paul Milgrom, Robert Wilson a Jean Tirole. Posledně jmenovaní mají ale po loňské "mikroekonomické" ceně poněkud menší šance. Třeba Milgrom asi hodně doplatil na to, že laureáti mohou být maximálně tři.

Rediff tipuje, že letos by oceněným mohl být Ind. To by zřejmě znamenalo buď Jagdish Bhagwati nebo Avinash Dixit.

13. října budeme moudřejší. Zapomněl jsem na někoho?

P.S. Abych ušetřil puristům čas strávený psaním stížností - ano, Cena Švédské národní banky za ekonomické vědy na památku Alfreda Nobela není původní Nobelovou cenou, všichni zde to vědí a nikomu běžně užívané zkrácené označení nevadí :-).

2 komentáře:

  1. .. ovsem neopomene podotknout, ze oceneni by meli ziskat za SVUJ prinos pro dynamicke ekonometricke modelovani ... :)

    OdpovědětVymazat