úterý 14. října 2008

Jak se Václav Klaus mýlí ohledně Nobelovy ceny


Nobelovu cenu za ekonomii včera získal Paul Krugman. K tomu se vyjádřil Václav Klaus:

Prezident České republiky a zároveň profesor ekonomie Václav Klaus byl tímto rozhodnutím výboru překvapený. "Ukazuje to, že tato cena za ekonomii se již nedává za vědu. Je to první oceněný v této kategori, který napsal více článků do novin než vědeckých textů a prací," uvedl pro HN Klaus.
Zdroj: HN

Paul Krugman je v posledních letech zcela jistě levicovým politickým komentátorem, který je občas tak posedlý svým politickým přesvědčením, že si nebere žádné servítky a rozum jde stranou. Nicméně za to Nobelovu cenu nezískal - získal ji za svou předchozí vědeckou práci.

Můžeme diskutovat o tom, jestli byl nejvhodnějším kandidátem - já si myslím, že nebyl a sám jsem byl výběrem překvapený. Můžeme diskutovat o tom, zda mu jeho současné novinářsko-politické působení přičíst jako mínus. Můžeme se ptát, zda s ním měl být oceněný i někdo další, kdo ve stejné oblasti působil nebo na jehož práci Krugman stavěl (zřejmými kandidáty by zde byli například Elhanan Helpman nebo Avinash Dixit). Ale tvrdit, že Nobelova cena za ekonomii nebyla udělena za vědu, je zcela mimo mísu.

Krugman v podstatě přetvořil teorii mezinárodního obchodu od Heckscher-Ohlinova ricardiánského modelu komparativní výhody k modelům založených na rozmanitosti zboží. Ty mimo jiné dokážou vysvětlit, proč země vyvážejí a zároveň dovážejí podobné produkty. Zapracováním rostoucích výnosů z rozsahu a přepravních nákladů zase dokázal popsat, proč se výroba koncentruje do určitých míst a proč vznikají urbanizované aglomerace.

Paul Krugman rozhodně nedostal Nobelovu cenu za své novinové sloupky. On získal Nobelovou cenu svým novinovým sloupkům navzdory. Pro mě byl Krugman jedním z ekonomů, kteří slibně rozjetou ekonomickou dráhu obětovali politické angažovanosti. Výběrové komisi to nevadilo a ocenila ho za jeho předchozí práci.

Ano, existuje možnost, že si odpůrci liberální ekonomiky začnou Krugmanovu nominaci vykládat jako signál k příklonu k regulaci. Jenže i tady by Václav Klaus udělal lépe, kdyby místo svého hořekování vyzdvihl Krugmanovu teoretickou práci a uvědomil si, že Krugman v ní obhajuje volný obchod, odsuzuje anti-globalisty a nelíbí se mu ani rigidní evropský trh práce. A to je na levicového zaměřeného ekonoma docela slušný výsledek, nebo ne?

Žádné komentáře:

Okomentovat