čtvrtek 30. října 2008

Víza do USA budou zrušena, i když ČSSD tvrdí opak


Po dlouhých devatenácti letech od sametové revoluce se administrativa USA rozhoupala a rozhodla o zrušení turistických a "business" víz pro Čechy a občany některých dalších zemí. V posledních letech už byla asymetrie česko-amerického vízového vztahu dost ostudná, takže buďme rádi, že došlo k narovnání.

Někteří jedinci mají pocit, že nahrazení víz elektronickým formulářem znamená, že žádná víza vlastně zrušena nebyla. Že totiž cestování do USA stále není dostatečně "bez překážek". ČSSD kvůli tomu dokonce vydala tiskovou zprávu, která je plná takových fabulací, že se mi na ni ani nechtělo reagovat.
Naštěstí to ale udělal Kamojedov, který jazykem sobě vlastním uvedl situaci na pravou míru. Jednoznačně stojí za přečtení.

Pokud si někdo představuje pod bezvízovým režimem volný vstup do země, je na omylu. I Česká republika má zákonné právo odmítnout vpustit kohokoliv do země (pokud přijíždí ze země, která není součástí Schengenské dohody). Existuje sice seznam zákonných důvodů, ten je ale natolik vágní, že lze aplikovat prakticky na kohokoliv (Česká republika také nemá povinnost něco dokazovat, stačí důvodné podezření). Stejné právo si vyhrazuje každá země na světě.

Je pravda, že USA uplatňují toto své právo přísněji. Souvisí to mimo jiné s tím, že kvůli absenci povinných dokladů, heterogenitě obyvatelstva a rozlehlosti území je státní hranice v podstatě jedinou možností, jak se bránit přílivu nevítaných osob. Druhým důvodem je samozřejmě i větší stupeň obezřetnosti (či paranoie?) související s tím, jakou formou je vedena americká zahraniční politika.

To se nám může a nemusí líbit, nic to ale nemění na tom, že zrušení vízové povinnosti představuje pro Čechy cestující do USA obrovskou úsporu času a financí. Nepodařilo se mi najít ani jeden důvod, proč by nový systém měl být horší. Pokud si někdo myslí, že česká strana měla šanci vyjednat lepší podmínky, mýlí se.

Ano, vyplňování elektronického formuláře je něco, co dnes občané starých zemí Evropské unie nemusí dělat. Jenže staré země EU na elektronický formulář také brzy přejdou, takže jsme je jen o pár měsíců předběhli. A pokud si ČSSD stěžuje, že Česká republika (podobně jako další východoevropské země) nekoordinovala svůj postup s Evropskou unií, měla by si nejdříve uvědomit, že v tomto směru pro nás evropská administrativa nehnula ani prstem.

Žádné komentáře:

Okomentovat